Belgische Turken stemden opnieuw massaal op Erdogan

In 2017 liet Erdogan in Hasselt nog de Ethias Arena vollopen. © Kristof Vadino

Met meer dan 80 procent van de stemmen van Belgische Turken geteld, wordt alweer duidelijk hoe populair Recep Tayyip Erdogan is in ons land.

rdc

In Turkije heeft zittend president Recep Tayyip Erdogan (64) de presidentsverkiezingen gewonnen met bijna 53 procent van de stemmen. Zijn grote uitdager, Muharrem Ince, strandt op iets meer dan 30 procent. Er komt dus geen tweede ronde.

Dat heeft Erdogan niet alleen aan de Turken in eigen land te danken. Van de bijna 60 miljoen stemgerechtigde Turken, wonen er maar liefst drie miljoen elders. De meesten wonen in Duitsland (1,4 miljoen), Frankrijk (340.000) en Nederland (260.000). In ons land wonen 142.463 stemgerechtigde Turken. Van hen ging in totaal slechts 42,6 procent stemmen.

Zij hadden wel een duidelijke voorkeur, blijkt uit cijfers die de overheidsgezinde krant Daily Sabah maandag vrijgeeft. In totaal ging 74,9 procent van hun stemmen naar Erdogan. Uitdager Ince strandt op 15 procent, en geen van de andere kandidaten haalt de kiesdrempel bij de Belgische Turken (10 procent).

Ook bij de parlementsverkiezingen was de keuze van onze landgenoten meer uitgesproken dan in Turkije zelf: 75 procent steunt de alliantie van Edrogans AKP met het ultranationalistische, rechtse MHP (in Turkije zelf was dat 53,7 procent).

  • In Duitsland steunde 65 procent van de Turken Erdogan als president en 65,3 procent de alliantie van AKP met MHP.
  • Van de Turkse stemmen in Frankrijk ging 63.9 procent naar Erdogan voor het presidentsambt, en exact evenveel voor Erdogans alliantie.
  • 72.8 procent van de Turken in Nederland gunde Erdogan een nieuwe ambtstermijn, en net iets meer (73,5 procent) steunde de alliantie van AKP met MHP.

De steun voor Erdogan van buitenlandse Turken hoeft niet te verbazen. In het verleden kon de Turkse president al vaker op expats rekenen om overwinningen te boeken. ‘Buitenlandse stemmers waren een belangrijk deel van ons succes’, zei hij bij een overwinningsspeech na het referendum van vorig jaar dat de verkiezingen van dit weekend goedkeurde.

Erdogan oogt enkel almachtig dankzij ultranationalisten

© belga

President Erdogan blijkt opnieuw de populairste Turkse politicus. Maar dat de Turkse oppositie met lege handen achterblijft, komt alleen door het succes van de ultranationalistische MHP-partij. ‘Het is nu onze plicht om het evenwicht te bewaken.’

MHP: de rechtse ultranationalistische partij, doet misschien bij weinigen een belletje rinkelen. Haar onofficiële vleugel, de ‘Grijze Wolven’, misschien al iets meer. Vanaf de jaren zeventig kwamen die in het nieuws met terreuraanslagen en dreigende retoriek. Maar vandaag is de MHP een klassieke politieke partij in Turkije. Ze heeft regeringservaring, een meer gematigde leider en een achterban die misschien chauvinistisch is, maar zeker niet gewelddadig.

Voor deze verkiezingen sloot de MHP een alliantie met de AKP van president Erdogan. Met 4 tot 6 procent werd ze door peilingen ingeschat als het kleine, zwakke broertje. Maar gisteren overtrof de MHP alle verwachtingen: de partij haalde minstens 11 procent van de stemmen. En dat terwijl ze niet eens echt campagne gevoerd hadden. MHP riep de kiezers op om Erdogan te steunen en beperkte haar campagne tot gesloten, provinciale meetings. Een enorm contrast met de druk bijgewoonde rally’s van de links-republikeinse Muharrem Ince van de CHP-partij.

Gisterenavond kon de oppositie (de alliantie van CHP, het rechts-nationalistische IYI en de islamitische Saadet Partij) ondanks alle verwachtingen zelfs Erdogans parlementaire meerderheid niet afsnoepen. Dat is alleen te danken aan de MHP. AKP zelf trappelt eerder ter plaatse in het parlement.

Niet meer zo tuk op de vriendjespolitiek

De ultranationalisten zijn zich bewust van hun nieuwe macht. Volgens de leider van de MHP, Devlet Bahceli, heeft zijn partij ‘de grote verantwoordelijkheid gekregen om het evenwicht te bewaken’. Eén dag voor de verkiezingen liet diezelfde Bahceli weten aan tv-zender Haberturk dat ‘alles voorbij zal zijn als AKP de fouten uit het verleden herhaalt’. Wat hij daarmee concreet bedoelde is niet zo duidelijk.

Wel klaar en duidelijk was Bahceli’s volgende waarschuwing: ‘Als de AKP niet genoeg zetels in het parlement heeft, kan ze voor bepaalde projecten steun zoeken. Maar dat is geen coalitie, je zou het eerder reconciliatie of samenwerking kunnen noemen.’

Volgens Turkije-watcher Dries Lesage (Universiteit Gent) oogt Erdogan nu almachtig maar is hij dat absoluut niet. ‘Het zijn de nationalisten die hier enorm versterkt zijn uitgekomen.’

Hoe moeten we dat resultaat verklaren? ‘Ik denk dat veel kiezers wel voor Erdogan als leider zijn, maar niet meer zo tuk op zijn partij, de AKP’, zegt Lesage. ‘Die dragen toch een perceptie van corruptie en vriendjespolitiek met zich mee. Bahceli van de MHP heeft op dat vlak een veel zuiverder imago.’

Analist Guven Sak (Hurriyet) ziet de toekomst van de Turkse democratie zelfs positief in: ‘Een nieuwe periode van coalitieregeringen en ruilhandel is aangebroken. Met sterkere kleine partijen zal het parlement meer levendige discussies krijgen. Erdogan zal dit niet zo voorzien hebben met zijn nieuwe grondwet, maar nu is het te laat.’

‘Geen gedetailleerd programma’

Wat de MHP nu concreet wil gaan doen, is nog onduidelijk. ‘Ze hadden heel weinig gedetailleerde plannen’, zegt Lesage. Zelf heeft de partij het over het ‘versterken van de solidariteit en de nationale eenheid’. ‘MHP staat voor een sterke, redelijk autoritaire staat en voor “Turkije eerst”’, zegt Lesage. ‘MHP wil dat Turkije zich vooral op de eigen belangen concentreert. En wat de Koerdische kwestie betreft, zijn de ultranationalisten traditioneel weinig flexibel. Ze steunden altijd de gewapende strijd tegen de PKK en ontkenden lang dat er zelfs maar een Koerdische kwestie bestond.’

Toch sluit Lesage niet uit dat de partij van de ‘Grijze Wolven’ klaar staat voor een meer pragmatische koers. ‘Bahceli heeft eerder al water bij de wijn gedaan, bijvoorbeeld toen hij in de jaren negentig de doodstraf voor de Koerdische PKK-leider Öcalan niet liet uitvoeren. Of toen hij, ondanks de kritiek, een coalitie met de islamisten sloot. Veel fel anti-Koerdische Grijze Wolven zijn overgestapt van zijn partij naar de nieuwe partij van Meral Aksener. Ik heb een sprankeltje hoop dat MHP nu toch zal aansturen op een soort oplossing voor het Koerdische zuidoosten. In de politiek zijn hardliners vaak het best geplaatst om vredesonderhandelingen te beginnen.’

Ten slotte geeft Lesage nog mee dat MHP zeker geen pro-Westerse partij is. De EU kan dus niet hopen dat de relaties met Turkije ‘zomaar’ zullen opklaren. De partij die Erdogan nu in toom houdt, staat voor een sterk, eigenzinnig Turkije.