Honderdduizenden EU-aanhangers betogen in Londen voor nieuw Brexit-referendum

© AFP

Britten uit heel Groot-Brittannië zijn zaterdag richting centrum Londen afgezakt om te demonstreren: ze betogen tegen de Brexit en pleiten voor een referendum over de finale deal die voortvloeit uit onderhandelingen tussen Londen en Brussel. “In 2016 hebben ze ons dingen wijsgemaakt”, klinkt het onder meer. “We willen opnieuw stemmen.”

Onder leiding van People’s Vote, een verzameling van pro-Europese bewegingen, marcheren de demonstranten in het centrum van Londen richting Palace of Westminster, het Britse parlementsgebouw. De organisatoren stellen volgens de Britse media dat maar liefst 500.000 mensen deelnemen aan de betoging. Scotland Yard zegt dat het nog geen schatting heeft kunnen maken.

Populaire demonstratie

Dat premier Theresa May zich zo zal laten overtuigen voor een nieuw referendum, is onwaarschijnlijk. “Er zal geen tweede referendum zijn. Mensen hebben op 23 juni 2016 voor de Brexit gestemd”, klonk het eerder. Ze liet de EU-aanhangers nog verstaan dat bij de eerste volksraadpleging “17,4 miljoen mensen stemden voor het verlaten van de EU”.

Toch is het idee van een nieuwe stemming de afgelopen maanden erg populair geworden in het Verenigd Koninkrijk. Zowel politieke figuren (van de Tories én de Labour-partij) als vakbonden en een hoop bekende Britten steunen het plan. Ook de voormalige premier Tony Blair is er voor gewonnen.

Generatiekloof

Onder meer de Londense burgemeester Sadiq Khan neemt zelf deel aan de optocht. Hij twittert dat de mars een “historisch moment in onze democratie” is. Ook opvallend veel studenten nemen deel aan de betoging van ‘People’s Vote’. De organisatoren hadden vooral de jongeren opgeroepen om deel te nemen aan de manifestie, omdat hun mening twee jaar geleden genegeerd werd, aldus ‘People’s Vote’.

“Brexit verdeelt de generaties. Een grote meerderheid van mijn generatie stemde voor het vertrek, een grote meerderheid van de jongeren stemde om te blijven. De generaties verraden elkaar”, zegt Vince Cable, leider van de liberaal-democraten.

“Crisis”

De betoging wordt ook ondersteund door The Independent, die een onlinepetitie voor een tweede Brexit-referendum lanceerde. De door zowat 900.000 mensen ondertekende tekst waarschuwt voor de “crisis” die zal ontstaan wanneer de parlementsleden moeten stemmen over een Brits-Europees akkoord rond de brexit. De volksvertegenwoordigers moeten “ofwel beslissen om ons land armer te maken, onze essentiële openbare diensten te vernielen en de levenskansen van de jongeren te ruïneren, ofwel ons allemaal een stem geven over elke Brexit-akkoord.”

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen