© rr

Waarom Joke van de Velde wil dat u een gokje waagt

Nu het WK iedereen bezighoudt, vinden gokkantoren hun weg op sociale media. Zo is ex-miss België Joke van de Velde ‘ambassadrice’ van gokbedrijf Ladbrokes op Instagram. Geen probleem, vindt ze. Bedenkelijk, oordeelt de Kansspelcommissie. Want sociale media zijn bij uitstek het terrein van minderjarigen.

agg

Joke van de Velde is niet de enige ambassadeur van Ladbrokes. Als influencers beïnvloeden ze op sociale media het consumptiegedrag van hun volgers. Ladbrokes betaalt hen om een sportweddenschap te promoten. “Je kan je afvragen of dat ethisch wel oké is”, zegt woordvoerder Marjolein De Paepe van de Kansspelcommissie. “Influencers richten zich op jonge mensen. Die zijn enorm vatbaar.”

Minderjarigen mogen niet gokken, maar volgens het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs (VAD) gebeurt het geregeld. Zeker tijdens het WK komen jongeren vaker in aanraking met aanlokkelijke online sportweddenschappen. Precies daarom startte de Kansspelcommissie de campagne ‘FC Losers’ om jongeren te wijzen op het gevaar van online gokken. Dat een gokbedrijf sociale media gebruikt om gokken te promoten, voelt wrang aan.

De commissie kan er alvast niets tegen beginnen. De Paepe hoopt dat de nieuwe Kansspelwet een antwoord zal bieden op de toevloed aan gokreclame.

Minderjarigen niet de doelgroep

Ladbrokes zelf ziet geen graten in het gebruik van influencers. Woordvoerder Matthias Brantegem benadrukt dat influencers regels krijgen over wat wel en niet kan. Zo mogen geen promoberichten geplaatst worden kort voor en tijdens wedstrijden. Minderjarigen behoren volgens Brantegem niet tot de doelgroep. Joke van de Velde benadrukt dat haar meeste volgers tussen 25 en 45 jaar zijn. “Volwassen genoeg om zelf beslissingen te nemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER