© Erik Vandewalle

210.000 euro voor nieuwe speeltuin achter ’t Kooike

Achter de sporthal ’t Kooike wordt de laatste hand gelegd aan een gloednieuwe speeltuin, een BMX-parcours, petanquevelden, minivoetbalvelden en pingpong-tafels. Alles wordt officieel ingespeeld tijdens de buiten-speeldag van woensdag 24 april.

Erik Vandewalle

“Achter sporthal ’t Kooike lag nog een groot stuk braakliggende grond. De gemeente kocht het achterliggende bos erbij en meteen was er ruimte genoeg om een natuurlijke speeltuin aan te leggen, omringd met heel wat sportfaciliteiten. De speeltoestellen zijn gemaakt van duurzame houtsoorten en passen helemaal in de het omringende groene kader. Met onder meer houten torens, touwbruggen, rekstokken en vogelnestschommels straalt de speeltuin een en al avontuur uit”, vindt jeugdschepen An Stokmans (Open Vld).

“Het idee werd in het begin van de vorige legislatuur gelanceerd door de kindergemeenteraad van toen. Van idee tot afwerking vraagt een lang proces. Maar nu is de eindmeet in zicht. Niet alleen de speeltuin, maar ook het BMX-parcours, de pingpongtafels, petanquevelden en de minivoetbalterreintjes zorgen ervoor dat dit project meer is dan een gewone speeltuin”, vult schepen Ria Janssens-Van Oncen (Open Vld) aan.

Buitenspeeldag

Er komen rondom ook nog zitbanken, zodat (groot)ouders toezicht kunnen houden op hun spelende kroost. “Speelpleinen aanleggen is duur, maar het zijn verantwoorde investeringen. Speeltuinen zorgen niet alleen voor lichaamsbeweging, ze dragen ook bij tot de sociale ontwikkeling van kinderen. Deze speeltuin hapt al vlug 210.000 euro uit het gemeentebudget. Daar moet je nog de jaarlijkse controle, het onderhoud en de herstellingen van de speeltuigen bij rekenen. Kapellen telt nu negen kleinere speeltuinen en twee grote thema­speeltuinen. Dat is deze aan ’t Kooike en de speeltuin in het gemeentepark. In de Frans De Peuterstraat hebben we nog een skatepark. In Hoogboom plannen we tijdens deze legislatuur een multisportveld. Hier mikken we op sportieve jonge tieners. Het is ook de bedoeling dat we al deze speelpleinen oplijsten en kijken wat er in elke speeltuin nog nodig is. De gemeente gaat ook investeren in speeltuigen waar ook kinderen en jongeren meer kunnen genieten. De aankoop van een rolstoelschommel staat op de agenda”, aldus schepen Stokmans.

De officiële opening vindt plaats op de buitenspeeldag van woensdag 24 april. Jong en oud kan rekenen op een drankje en hapje.