Direct naar artikelinhoud

5 redenen waarom u Peter Pellegrini moet kennen

Peter Pellegrini. Illustratie Berto Martinez MoralesBeeld BERTO MARTINEZ MORALES

Slowakije gaat de corruptie te lijf met premier Peter Pellegrini. Maar hoe schoon is hij zelf?

1. Hij moet Slowakije uit de crisis loodsen

Op de schouders van de kersverse premier Peter Pellegrini (42) rust een zware taak. De Slowaken hopen dat hij hun land uit de politieke crisis leidt waarin het verkeert sinds de moord op Ján Kuciak, de jonge onderzoeksjournalist die corruptieschandalen blootlegde. De demonstranten geven Pellegrini voorlopig het voordeel van de twijfel, zo lijkt het. Na de presentatie van een nieuw kabinet zegden ze deze week een geplande vrijdagbetoging af. Of Pellegrini erin slaagt het vertrouwen van de kiezer terug te winnen, zal vooral afhangen van de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Tomáš Drucker, die erop moet toezien dat de politie werk maakt van corruptiezaken.

2. Hij is van Italiaanse komaf

Overgrootvader Leopoldo Pellegrini verhuisde eind 19de eeuw van Italië naar Slowakije om mee te helpen aan de bouw van een spoorlijn. Leopoldo trouwde een Slowaakse en ging nooit meer weg. Nu is het land toevalligerwijs in de ban van een schandaal waarbij Italiaanse maffiosi miljoenen aan EU-subsidies achteroverdrukten. Half Bratislava maakt zich nu vrolijk over de afkomst van de premier.

3. Hij is misschien een marionet

Op de ochtend dat Pellegrini was ontboden bij de president van Slowakije, zei hij voor de draaiende camera’s geen woord. Hij bleef op de achtergrond, alsof hij probeerde te verdwijnen achter het behang. Robert Fico, de premier tegen wie tienduizenden Slowaken te hoop waren gelopen, eiste alle aandacht op. Aan Pellegrini kleven geen corruptieschandalen, maar zijn relatieve onzichtbaarheid is tegelijkertijd zijn makke. Sommige Slowaken zijn bang dat partijleider Fico via Pellegrini zijn invloed zal blijven uitoefenen op het land. Pellegrini als marionet, Fico als poppenspeler in de coulissen.

4. Hij gooide het nationale internetdomein in de uitverkoop

Hoewel Pellegrini op het gevoelige punt van corruptie meer krediet bij de bevolking heeft dan zijn voorganger, is ook hij niet brandschoon. Als minister van Digitalisering hielp hij in het geheim met het onderbrengen van het nationale internetdomein .sk bij een Brits bedrijf. Dat bedrijf wordt geleid door Pellegrini's voormalige rechterhand. En dat niet alleen, het contract bleek ook nog eens voor onbepaalde tijd. Voorlopig zit Slowakije er dus aan vast.

5. Hij dook op in een tv-spotje voor kinderen

Een paar jaar terug dook Pellegrini op in een tv-spotje ter promotie van een danswedstrijd. Hij was toen nog parlementsvoorzitter. Wegdromend achter zijn bureau zit hij plots op een tractor, boemelend in een houthakkershemd door een knollenveld. Als Pellegrini in het gras ligt en zijn ogen sluit, verandert zijn wagentje in een levensgrote transformer. De mens-machine werkt een halve breakdanceset af, terwijl de latere Slowaakse premier een uiltje knapt.