Direct naar artikelinhoud
NieuwsConner Rousseau

Conner Rousseau had publicaties over pv voor racistische uitspraken niet mogen verbieden, oordeelt hof van beroep

Voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.Beeld Damon De Backer

Het Gentse hof van beroep oordeelt dat het publicatieverbod van informatie uit het proces-verbaal dat opgesteld werd tegen voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau na mogelijk racistische uitspraken, niet gerechtvaardigd was. Het hof vernietigt de beslissing van de kortgedingrechter in Dendermonde, verklaart het derdenverzet van DPG Media gegrond en veroordeelt Rousseau tot de kosten van de zaak.

In oktober 2023 had Conner Rousseau via de rechtbank een publicatieverbod afgedwongen tegen alle titels van DPG Media. De nieuwskanalen werden hierbij verboden om te citeren uit een proces-verbaal dat werd opgesteld nadat Rousseau zich racistisch had uitgelaten eerder in september.

De uitspraken van Rousseau gebeurden tegenover agenten in Sint-Niklaas in de nacht van 1 op 2 september vorig jaar. HLN en VTM Nieuws hadden een artikel en een reportage voorbereid met passages uit het proces-verbaal dat tegen Rousseau werd opgesteld.

Lees ook

‘Kan je bekijken of er bodycambeelden van mij zijn?’: de ondergang van Conner Rousseau

Rousseau stapte hierop naar de rechter in kort geding en kreeg op 28 september via eenzijdig verzoekschrift het publicatieverbod.
DPG Media tekende derdenverzet aan en de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) sloot zich daarbij aan.

De mediagroep wou dat de kortgedingrechter een eind maakte aan het verbod om “stukken of informatie uit het pv of uit andere stukken uit het lopende opsporingsonderzoek of gerechtelijk onderzoek te verspreiden”.

Het verspreidingsverbod gold niet alleen voor het mediabedrijf, maar ook voor “elke andere natuurlijke persoon, elke vennootschap, rechtstreeks of onrechtstreeks verantwoordelijk, via om het even welke tussenpersoon of niet, via om het even welk persorgaan, medium of audiovisuele drager of gegevensdrager”, maar het werd enkel aan DPG Media betekend.

De kortgedingrechter wees eind oktober het derdenverzet van DPG Media af en het mediabedrijf moest Rousseau voor de procedurekosten een rechtsplegingsvergoeding van 1.800 euro betalen, maar het Gentse hof van beroep vernietigt nu die beslissing. Het hof verklaart het derdenverzet van DPG Media gegrond, wijst de vordering van Conner Rousseau af als ongegrond en veroordeelt hem tot de kosten van de zaak.