camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Luc Van de Ven tijdens een sessie met een 81-jarige weduwe. VRT 

Gratis naar de therapeut dankzij Canvas

De makers van Taboe en Over water hingen hun camera’s op een plaats waar die normaal nooit komen: in de spreekkamer van de therapeut. Niet alleen de cliënten, maar ook de therapeuten laten in hun hoofd kijken in Therapie.

Een weduwe stelt vast dat ze geen verdriet heeft na de dood van haar man. Een jongen is bang dat hij nooit meer nieuwe vriendjes zal maken. Een vrouw kan niet kiezen tussen de man die haar niet zien staan en haar partner die haar verstikt. Dood, eenzaamheid, liefde, geluk, rouw: alle grote thema’s en levensvragen komen aan bod in Therapie, een programma dat binnen kijkt in de spreekkamer van zeven Vlaamse therapeuten. Voor wie zich afvraagt waar dat in godsnaam voor nodig is: heel veel mensen zullen zich in de verhalen herkennen. Eén op de vier Vlamingen heeft vroeg of laat psychologische hulp nodig, meer dan een miljoen Vlamingen zijn in behandeling voor een depressie of een burn-out.

Dat binnenkijken bij therapeuten gebeurt discreet, met onbemande camera’s. Je krijgt de therapeut te zien, niet de cliënt. Van hen krijg je alleen de stem te horen. Ook de therapeuten zelf stellen zich open, vertellen hoe zij de sessies verwerken en hoe zij werken. In de eerste aflevering praat Luc Van de Ven, klinisch ouderenpsycholoog, met een 81-jarige dame die geen verdriet voelt bij de dood van haar man. Gedragstherapeut Jaak Beckers lapt de regels van de therapie graag aan zijn laars. Sarah Bal, gespecialiseerd in kinderen en jongeren, vertelt dat ze een gesprek met een meisje dat seksueel misbruikt op een heel aparte manier verwerkte. (tdl)

Therapie, Canvas, 21.20 uur