dinsdag 20 maart 2018 - Meer sporten
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Dick Demey

SNOOKER Players championship

Luca Brecel kan zich tegen Neil Robertson verzekeren van WK-ticket

Op enkele meters van Crucible

2018 was tot nu toe een erg mager beestje, toch is de kans groot dat Luca Brecel zich voor het eerst in zijn carrière rechtstreeks plaatst voor het WK in Sheffield. Dat privilege is weggelegd voor de beste 16 spelers ter wereld, de 23-jarige Limburger staat elfde op de virtuele ranglijst. Een zege vanavond (20u) tegen Neil Robertson op het Players Championship geeft Brecel bijna zeker het laatste zetje in de rug.

Bijna 23.000 ponden én punten is de kloof van nummer 1 Brecel met nummer 17 Ryan Day, met twee opeenvolgende eindzeges in Gibraltar en Boekarest dé man in vorm op de tour. Tussen hen in staan ook nog Allen, Bingham, McGill, Carter én… Neil Robertson, Luca Brecels tegenstrever vanavond.

Naast het Players Championship, waar alleen de beste 16 spelers van de jongste twaalf maanden mogen deelnemen en al zeker zijn van 11.400 euro, bepalen alleen de punten van de China Open (2-8 april) nog wie de 16 reekshoofden worden op het WK. En bijgevolg zeker is van een startbewijs op 21 april in het Crucible Theatre.

Omdat Carter en Bingham deze week afwezig zijn in het Welshe Llandudno en Day zich niet wist te plaatsen voor de China Open, staat Brecel er riant voor. Een zege tegen Robertson moet de klus definitief klaren.

Twee op acht

Tot daar het goede nieuws. Veel minder rooskleurig is het rapport dat Luca Brecel in 2018 kan voorleggen. Nadat zijn zege in het China Championship vorige zomer zijn grote doorbraak betekende, bevestigde Brecel zijn status van wereldtopper met een halve finale in het World Open en Champion of Champions en een kwartfinale in de Shanghai Masters.

Problemen met zijn keu en diverse fysieke klachten verstoorden echter de voorbereiding op deel twee van het seizoen. Van zijn laatste acht wedstrijden verloor Luca Brecel er zes. Een stevige dip, die ook met zijn verhuis te maken heeft. Brecel volgde zijn vriendin Gaelle naar Antwerpen en miste zijn vaste trainingstafel in de buurt. Die werd vorige week verhuisd van Dilsen-Stokkem naar club Bal’Enzo in Wilrijk, waardoor nu ook zijn trainingsroutine kan hersteld worden.

Robertson

Met de nieuwe keu én trainingsaccommodatie is alvast de basis gelegd om uit het huidige dal te klauteren. Nu nog de bekende zelfverzekerde blik en de voorbereiding op het WK kan worden ingezet.

Met Neil Robertson treft Brecel vanavond een speler die lange tijd in hetzelfde schuitje zat. De eindzege in de Scottish Open eind vorig jaar zette voor de Australiër een punt achter een bijzonder povere periode. Robertson toonde de voorbije maanden echter weinig regelmaat. Hij won wel het enige onderling duel met Brecel enkele jaren geleden op de Grand Prix.

Het kan vanavond voor een boeiende partij zorgen, waarin Brecel alvast extra ritme kan opdoen. Er wordt meteen gespeeld naar een best of 11, daarin komt de beste Belgische speler aller tijden gewoonlijk beter tot zijn recht. De winnaar van de partij Brecel-Roberts treft in de kwartfinale Judd Trump of Stephen Maguire.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws