Direct naar artikelinhoud
Saint Amour

Saint Amour: geen thema, wel opvallende namen

Kristen Roupenian zag haar kortverhaal 'Cat Person' in The New Yorker gepubliceerd worden en kreeg prompt een contract van uitgeverij Simon & Schuster voor een bedrag "met 7 cijfers".Beeld AP

Na de speciale Herman Brusselmans-editie van vorig jaar keert Saint Amour terug naar de vertrouwde formule. Zeven auteurs komen er de liefde in al haar facetten bezingen. Vooral Michel Faber, Ilja Leonard Pfeiffer en de Amerikaanse Kristen Roupenian zijn opvallende namen.

Soms kan het snel gaan. In december publiceerde het Amerikaanse magazine The New Yorker een kortverhaal van Kristen Roupenian, Cat Person, over een twintigjarig meisje dat al sms'end een relatie begint een 34-jarige man. Het verhaal raakte, misschien niet toevallig in tijden van #MeToo, een snaar, ging viraal en Roupenian kreeg een contract bij de Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster voor een bedrag "met 7 cijfers". En in februari treedt ze aan op Saint Amour.

Roupenian is een van de grootste blikvangers in het programma van de nieuwe editie van het liefdesliteratuurfestival dat wordt georganiseerd door Behoud de Begeerte. "Ik heb haar gecontacteerd nadat ik in De afspraak iets had gehoord over dat kortverhaal", vertelt Saint Amour-bezieler Luc Coorevits. "Ik heb het gelezen en meteen haar agent opgezocht. Op kerstdag heb ik een mailtje gestuurd, een week later kreeg ik antwoord dat ze wilde komen. Een onverwachte meevaller."

Het toont meteen ook dat Saint Amour, dat dit jaar vier vrouwelijke en drie mannelijke auteurs programmeert, niet met een wijde boog om de #MeToo-discussie heen wil lopen. Maar de hashtag bepaalt het programma ook niet: er loopt dit jaar geen centraal thema door Saint Amour, en de voorstelling wordt ook niet opgehangen aan één auteur, zoals met Herman Brusselmans vorig jaar.

'Saint Amour had vaker geen thema dan wel. Liefde is ook zo'n veelzijdig onderwerp'
Luc Coorevits, bezieler Saint Amour

"Saint Amour had vaker geen thema dan wel", duidt Coorevits. "Liefde is ook zo'n veelzijdig en uitgebreid onderwerp: de auteurs zullen heel verschillende facetten uitlichten, van ontluikende romance tot rouw en liefdesverdriet." Dat laatste zal vooral van de Brits-Nederlandse bestsellerauteur Michel Faber komen. "Hij zal vrijwel zeker het slot van de avond vormen, en voorlezen uit Tot leven: een liefdesgeschiedenis, een onwaarschijnlijk ontroerende dichtbundel over zijn overleden vrouw." Ook de Brit David Szalay, auteur van de bejubelde roman Wat een man is, komt uit zijn werk voorlezen.

Pfeiffer en 'Peachez'

Met Ilja Leonard Pfeiffer is ook een klepper uit het Nederlandse taalgebied van de partij. "Die hebben we vooral uitgenodigd omwille van zijn laatste novelle, Peachez, een romance, over een professor klassieke talen die verliefd wordt op een internetbabe. Een prachtig boek."

Antwerps stadsdichter Maud Vanhauwaert, die de presentatie verzorgt, en Echo Beatty-zangeres Annelies Van Dinter, die voor muzikale omkadering zorgt, linken die literaire mastodonten aan minder voor de hand liggende namen. Zoals de nieuwe dichter des vaderlands Els Moors, en ontluikend talent in de gedaante van Sien Volders, die debuteerde met haar roman Noord, en dichteres Mieke van Zonneveld. "Zij heeft met de dichtbundel Leger een heel goed debuut afgeleverd, en is er op het laatste nippertje bijgekomen. Gelukkig, want we wilden ook een stevig aandeel poëzie tussen het proza."

Op 10/2 in Toneelhuis, Antwerpen. Daarna op tournee. begeerte.be