De herdenkingsrit, of "Officer Down Memorial Ride", begon in 2022 als een lokaal initiatief in Duitsland.
foto: Dirk Verleyen

Ruim 200 politiemotards maken herdenkingsrit tussen Gent en Aalst als eerbetoon aan overleden agenten

Een kolonne van ruim 200 politiemotards heeft een rit gemaakt tussen Gent en Aalst als eerbetoon aan overleden collega-politieagenten. De motards komen uit binnen-en buitenland. "Samen kunnen we onze collega's die tijdens de dienst zijn overleden gepast herdenken", klinkt het bij de agenten.  

De herdenkingsrit, of "Officer Down Memorial Ride" begon als een lokaal initiatief in Duitsland, in 2022. In dat jaar werden er 2 agenten gedood tijdens hun dienst. Sindsdien organiseert elk jaar een andere stad de herdenkingsrit. "Zo trachten we de band en solidariteit tussen politiemensen aan te tonen", klinkt het bij Niels, één van de motards die vandaag is meegereden. 

In de voorbije maanden van dit jaar zijn al 3 agenten gestorven. In maart kwam een agent van de Speciale Eenheden om het leven bij een huiszoeking in Lodelinsart, een tweede agent uit Luik die in 2019 levensgevaarlijk gewond raakte bij een schietpartij, overleed eind maart. Begin april stierf een agent bij een achtervolging bij Charleroi

"Drie weken geleden ben ik naar de begrafenis moeten gaan van een collega met wie ik in een ander team nauw heb samengewerkt", vertelt Niels. "De samenhorigheid die je hier vandaag ziet, mag ook eens in het nieuws komen, flikken zijn geen 'pispalen', maar mensen die zich dagelijks inzetten voor de veiligheid van iedereen". 

Videospeler inladen...

Ronny werkt bij politiezone Rhode en Schelde, en kreeg de toestemming van de korpschef om met 2 motards deel te nemen aan de herdenkingsrit. "De bevolking moet en mag weten hoe belangrijk politie is voor veiligheid in de samenleving, een evenement als deze rit om er jaarlijks aan te herinneren is heel belangrijk." 

Agent Ronny was één van de ruim 200 deelnemers aan de Officer Down Memorial Ride.
foto: Dirk Verleyen

Meest gelezen