Het kantoor van Euroclear in het centrum van Brussel

Winst op geblokkeerd Russisch geld kan grotendeels naar wapens voor Oekraïne gaan: principeakkoord tussen lidstaten

90 procent van de winsten die gemaakt worden op geblokkeerd Russisch geld, zal gebruikt kunnen worden voor de aankoop van militair materieel voor Oekraïne. Daarover hebben ambassadeurs van de 27 Europese lidstaten vandaag een principeakkoord bereikt. 

Sinds de invasie in Oekraïne 2 jaar geleden werden honderden miljarden aan Russisch geld geblokkeerd. Het geld blijft in handen van de Russische eigenaar, maar die kan er tijdelijk niets mee doen.

Het grootste deel van dat Russische geld staat bij het bedrijf Euroclear in Brussel, dat transacties regelt op de financiële markt. Ruim 190 miljard euro aan Russisch geld staat er geblokkeerd, vooral van de Russische centrale bank. 

Interesten gebruiken voor Oekraïne

Het geblokkeerde Russische geld werd de afgelopen jaren belegd en heeft al miljarden aan interesten opgeleverd. Die zijn juridisch het eigendom van Euroclear. 

Die interesten willen de lidstaten nu voor 90 procent gebruiken voor de Europese Vredesfaciliteit, een fonds voor onder andere militaire steun aan Oekraïne. Daarover is vandaag een principeakkoord bereikt tussen de ambassadeurs van de 27 lidstaten. Het akkoord ligt in de lijn van een eerder voorstel van de Europese Commissie

Dit scenario, waarbij de interesten op het Russische geld gebruikt worden voor de verdediging van Oekraïne, gaat verder dan de situatie vandaag. Nu int België belastingen op de winsten die Euroclear maakt op het Russische geld en wordt dat geld al gebruikt voor Oekraïne. In het eerste kwartaal van 2024 leverde dat de Belgische schatkist bijvoorbeeld al 400 miljoen euro op.

Volgens het akkoord van vandaag, zouden echter ook de interesten op zich gebruikt worden. Dit jaar worden die winsten op het Russische geld geschat op zo'n 3 miljard euro.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen reageert dat er "geen sterker symbool" is dan dit geld te gebruiken voor Oekraïne en verwelkomt het akkoord. Rusland reageerde in maart al dat het "elk juridisch middel" zou gebruiken als Europa raakt aan de inkomsten op het Russische geld.

Volgens het eerdere voorstel van de Commissie zou Euroclear 3 procent van de nettowinsten op het Russische geld mogen inhouden voor operationele kosten. Dat zou volgens verschillende bronnen nu verlaagd zijn naar 0,3 procent. Euroclear wacht op een officiële communicatie voor het wil reageren.

De ministers van de verschillende lidstaten moeten het principeakkoord van vandaag nu nog goedkeuren.

Meest gelezen