© Victoriano Moreno

Nieuwe geboortepremie: 40 euro voor luiers of vuilzakken

Jong CD&V Antwerpen heeft op Moederkesdag gepleit voor de invoering van een stedelijke geboortepremie van 40 euro. “De premie kan ingeruild worden voor herbruikbare pampers of voor aankopen bij lokale handelaars”, zegt de jongerenafdeling.

Sacha Van Wiele

Het is niet de bedoeling dat deze premie van 40 euro op de bankrekening wordt gestort.

“Het is belangrijk dat ze wordt gebruikt ter ondersteuning van het zonet uitgebreide gezin”, zegt Antwerps Jong CD&V-voorzitter Thijs van den Brande. “Zo kan de premie in de eerste plaats worden ingeruild voor herbruikbare luiers, een duurzame variant van de klassieke pamper. Wie daar geen beroep op wenst te doen, heeft recht op een aantal vuilniszakken.” In Leuven en Essen bestaat al iets gelijkaardigs.

“Een andere piste is het populaire systeem van cadeaubonnen om te shoppen bij lokale handelaars”, zegt Sam Voeten van Jong CD&V. “Omdat de Antwerpse economie complexer en van een andere grootorde is, kijken we naar de belangenorganisaties om samen een voorstel uit te werken. Zo kan worden ingestapt in de bestaande ‘Cadeaubon Antwerpen’.”

De bonnen kunnen volgens van den Brande en Voeten, twee jonge vaders, worden afgehaald in de Huizen van het Kind.

“Zo maken jonge ouders, ook uit kansengroepen, kennis met de werking van deze Huizen”, zeggen beiden. “Er moet ook een band met de stad zijn. Dat gebeurt in tal van andere gemeenten ook, zoals Zaventem en Wommelgem. We stellen voor dat de moeder minstens één jaar in de stad gedomicilieerd moet zijn. De premie zou ook gelden in geval van adoptie. Ze zou, in tegenstelling tot andere gemeenten, niet stijgen bij eventuele bijkomende kinderen.”

Indien de stedelijke coalitiepartners er niet uit geraken, kunnen districten volgens beiden dit idee nog steeds uitwerken.

Lokale economie

Unizo Antwerpen Stad is het idee van Jong CD&V wel genegen. De ondernemersorganisatie pleit bij de stad Antwerpen al langer naar meer initiatieven om aankopen bij de lokale handelaars te promoten.

“Ik zie dat de stad Antwerpen allerlei zaken laat maken met het logo van de stad, al of niet in China, om cadeau te doen aan mensen”, zegt Nico Volckeryck, voorzitter Unizo Antwerpen Stad. “Het is ons voorstel altijd geweest om mensen een bon te geven waarbij ze iets kunnen kopen bij de lokale zelfstandigen. In het district Antwerpen gebeurt dit trouwens al voor pensioneringen of 100-jarigen. Een geboortepremie zou een mooie aanvulling zijn. Ik hoop dat het stadsbestuur deze initiatieven overneemt, want dit is goed voor de lokale economie en tewerkstelling.”

Open Vld: “OCMW moet alleenstaande moeders begeleiding op maat geven”

Antwerps gemeenteraadslid en OCMW-ondervoorzitter Axel Polis (Open Vld) wil dat het OCMW alleenstaande moeders aangepaste begeleiding geeft om hun problemen onder controle te krijgen. Hij verwijst daarmee naar het Miriam-project van de federale overheid, dat in zes OCMW’s al wordt toegepast. Daarin worden alleenstaande moeders begeleid, zowel individueel als in groep. De focus ligt op het versterken van deze vrouwen. “De talloze moeders in moeilijkheden in onze stad hebben nood aan een begeleiding op maat”, zegt Polis. “Het Miriam-project toont aan dat dit werkt. Als Antwerpen niet geselecteerd zou worden voor dit project, moet het Antwerpse OCMW zelf investeren in deze begeleiding.”