© Sem

Japanse Tuin in Hasselt breekt bezoekersrecord

Met 88.553 bezoekers breekt de Japanse Tuin op 25-jarige leeftijd een nieuw bezoekersrecord. Daarmee wordt het vorige record uit 1993, met ‘slechts’ 73.000 bezoekers, ruim overschreden. Het grote aantal bezoekers is te danken aan het Yokoso Festival, een uitgebreid feestprogramma om het 25-jarige bestaan van de Japanse Tuin te vieren. Maandagavond werd een slotfeest georganiseerd, in het bijzijn van de Japanse ambassadeur in België, Hayashi Hajime.

Onder de noemer ‘Yokoso Festival’ vierde de Japanse Tuin een heel jaar lang haar 25ste verjaardag. ‘Yokoso’ is Japans voor welkom. “Het voorbije openingsjaar mochten we liefst 88.553 bezoekers verwelkomen in de Japanse Tuin”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Karolien Mondelaers. “Dat is een absoluut record in het bestaan van de tuin.”

De 25ste verjaardag van de Japanse Tuin werd niet enkel in de tuin zelf gevierd, maar op verschillende locaties in Hasselt, zoals het Modemuseum, het Cultuurcentrum Hasselt of Villa Verbeelding. “Mode, theater, dans, literatuur en andere onderwerpen kwamen daarbij aan bod”, aldus Mondelaers. “Op die manier werd er een nieuw publiek aangeboord, en kwamen er ook mensen die anders misschien nooit een bezoekje aan de Japanse Tuin zouden brengen.”

Maandag 20 november, exact 25 jaar na de opening van de tuin, werd het feestjaar afgesloten met een verjaardagsfeest in het bijzijn van de Japanse ambassadeur in België, Hayashi Hajime. Hij overhandigde aan burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) een officieel geschenk - een certificaat en een inpakdoek van pure zijde - uit naam van de Japanse minister van Buitenlandse Zaken. Die kent elk jaar een prijs toe aan individuen of organisaties die uitzonderlijke activiteiten verrichten om de vriendschap tussen Japan en België te versterken en promoten.

“We geloven sterk in het feit dat de Japanse Tuin een belangrijk bindmiddel is in de relaties tussen beide landen”, reageerde de Hasseltse burgemeester. Ook de stad Hasselt voorzag een cadeau aan de Japanse Tuin. “Onze stadsarbeiders bouwden in de tuin een Japanse waterharp, een uniek instrument wat door binnendruppelend water klinkt als een bel.”

Het feestjaar voor de Japanse Tuin mag dan wel gedaan zijn, men kijkt al weer uit naar een nieuwe mogelijkheid om te vieren. En dat is in 2020. Het jaar waarin de Olympische Zomerspelen naar Tokyo trekken. “Die gelegenheid gaan we zeker niet onopgemerkt voorbij laten gaan”, klinkt het bij de Japanse Tuin.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer