Goffin speelt tegen Federer zijn “vierde finale van de week”: zoveel verdiende onze tennistopper al op de Masters

© REUTERS

David Goffin heeft zichzelf een weekendafspraak met Roger Federer veroverd, tegelijkertijd de meest gewilde én de meest gevreesde date van het moment. “David heeft al drie finales achter de rug, nu volgt een vierde”, verklaart coach Thierry Van Cleemput.

Marc Vermeiren in Londen

LEES OOK (N+): COMMENTAAR. Wie kan Goffin van het hoogste podium houden bij de Sportman van het Jaar?

De 6-0, 6-2-dreun van Dimitrov had twijfels gezaaid in het kamp Goffin. Was die schittering tegen Nadal wel een goede waardemeter geweest? Hapert die knie meer dan de buitenwereld vermoedt? Had die slopende najaarscampagne fysiek en mentaal niet te veel gevergd? Tegen Thiem leek aanvankelijk alle vrees bewaarheid te worden. De Oostenrijker ging meteen door Goffins opslag en bij 3-0 dreigde zelfs een Dimitrov-scenario. “Maar ik wanhoopte niet”, sprak coach Thierry Van Cleemput. “Ik zag dat hij goed op de benen stond en het wedstrijdplan opvolgde. En toen David op 3-3 was gekomen, herkende ik bij Thiem wat David tegen Dimitrov had meegemaakt. De Oostenrijker blokkeerde en verloor zijn zelfvertrouwen.”

6-0 staat het in de Zwitsers-Belgische ontmoetingen, met als meest memorabele moment de allereerste confrontatie op Roland Garros 2012. Op zijn 20ste verbaasde Goffin zichzelf, het tennis én Federer door in Parijs de openingsbeurt met 5-7 te winnen. Na afloop legde Federer welhaast vaderlijk zijn arm om de schouder van Goffin. Nadien volgde de ene oplawaai na de andere dreun, beseft ook Van Cleemput. “Hij heeft het altijd al moeilijk gehad tegen Roger, maar vergeet niet hoe goed die man wel is. Ik ken Roger als sinds hij twaalf jaar was. De kampioen der kampioenen. En hij is zo vriendelijk dat je hem zelfs niet kan verafschuwen.”

Met Rafael Nadal huiswaarts geldt Federer als de last man standing van de Grote Vier. Hij en niemand anders moet dit evenement schragen. De 36-jarige Zwitser, die donderdagavond zijn vorige kamp afwerkte, geniet daarvoor van een bijkomende rustdag. Goffin moet zich daarentegen op amper 24 uur klaarstomen voor de halve finale. Van Cleemput: “Ik ga David eerst wat rust gunnen. Pas morgenvroeg (vandaag, nvdr.) zitten we samen om die match te bespreken. Veel kan je toch niet meer wijzigen. Ik ken de tactiek niet om Federer te kloppen, maar wie wel?”

Van Cleemput bekijkt het bredere plaatje. “Hoe het tegen Federer ook afloopt, dit is een leerrijke ervaring. Wij stonden nog niet zo diep in een toptornooi. We hebben hier al drie finales gespeeld, nu volgt nummer vier en wie weet nog nummer vijf. Stel dat hij 5-1 achter staat, dan nog moet David blijven zoeken naar oplossingen en de strijd blijven aangaan. Dat past allemaal in ons plan. Mijn poulain moet stap voor stap groeien, elk jaar iets beter worden, elk tornooi iets leren. En betere momenten dan nu – voor 17.000 mensen, in een halve finale van de Masters, tegen Roger Federer – bestaan daarvoor niet.”

Goffin nu al zeker van 495.000 euro(en er kan nog een anderhalf miljoen bij)

Dankzij het startgeld en de winstpremies is Goffins bankrekening al met 495.000 euro aangedikt, een bedrag dat dit weekend nog op licht decadente wijze kan stijgen. Winst in de halve finale brengt 496.000 euro op. Een zege zondag in de eindstrijd doet daar nog eens een miljoen euro bovenop. Wie het vanmiddag niet redt, krijgt evenwel geen cent extra.

Drie memorabele duels met Federer

Zes keer keken ze mekaar in de ogen, Roger Federer en David Goffin. Zes keer liep het fout voor de Belg. Drie van de meest memorabele duels.

1. Roland Garros 2012

Welke twintiger kan zeggen dat hij zijn allereerste set tegen Federer won? David Goffin. Op zijn 20ste verbaasde hij zichzelf, de wereld én Federer door op Roland Garros 2012 de openingsbeurt met 5-7 te winnen. Federer haalde wel de drie daaropvolgende sets binnen. Na afloop legde hij welhaast vaderlijk zijn arm om de schouder van Goffin, die zijn grote idool mocht ontmoeten.

2. Australian Open 2016

Was het verschil ooit groter dan tijdens de eerste grand slam van 2016? Federer zou na afloop verklaren dat hij ooit al meer problemen had gekend met Goffin tijdens hun gezamenlijke trainingsessies.

3. Bazel 2017

Ook vijf jaar na hun eerste ontmoeting kreeg Goffin geen voet aan de grond: 6-1, 6-2 in welgeteld 60 minuten. Goffin keek gisteren een beetje sip toen dat duel ter sprake kwam. “Als hij, zoals in Bazel, agressief de bal aanvalt, is hij supergevaarlijk. Op zo’n ondergrond is Roger amper te kloppen.” En laat dat hier in Londen ook hardcourt zijn…

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen