Bij Albert Heijn ligt er binnenkort ook gemengd gehakt van kip in de rekken: “Voor duurzamer vlees”

© JAA

De spaghettisaus wordt straks wat duurzamer. Albert Heijn legt binnenkort gemengd rund- en kippengehakt in de rekken. “Nederlanders lopen op dat vlak voorop op ons”, zegt een Vlaamse kippenkweker.

Jan Claeys

De Nederlandse klanten kunnen nu al ‘half om half’-gehakt kopen met kip. Bij ons duurt het nog tot 13 mei voor het product in de winkel komt. Het gaat om een extra product in de slagerij-afdeling. De klassieke mengeling rund-varken blijft verkrijgbaar.

“De grote rode lijn die door onze supermarkt loopt, is die van de innovatie”, zegt woordvoerder Ann Maes. “Door allerlei slimmigheden en door innovatief te denken proberen we stappen te zetten naar een duurzamer consumptiepatroon. We doen dat door hard in te zetten op plantaardig voedsel, wat het grootste deel moet worden van wat we naar binnen spelen. Maar we kijken ook hoe we vlees en vis duurzamer kunnen maken.”

(lees verder onder de foto)

Dat doet de Nederlandse retailer bijvoorbeeld door gehakt in zakjes te verpakken en niet enkel in plastic bakjes. “Maar we kijken dus ook naar het vlees zelf. De uitstoot van ons gehakt is 37 procent lager dan klassiek gemengd gehakt.”

Minder voeder

“Dat komt omdat een kip minder voeder nodig heeft om een kilo vlees te produceren”, zegt kippenkweker Jan Lisabeth van Delikip in Deinze. “Anderhalve kilo om precies te zijn. Terwijl dat bij een varken 2,6 kilogram is.”

Een goeie evolutie, vindt hij. “Van vlees en gevogelte is kip het duurzaamste wat je in de winkelrekken kan vinden. In Nederland zijn ze al langer dan bij ons bezig met verduurzamen. We lopen achter, maar we volgen wel.”

Het is niet zo dat Albert Heijn in ons land alles uit Nederland volgt. “Onze slagerij-afdeling is sinds we dertien jaar geleden in België zijn aangekomen steeds Belgischer geworden. Zeker wat betreft vlees heeft de Belg een totaal ander verwachtingspatroon.”

Het valt dus af te wachten of de Belg het nieuwe gehakt, dat ook goedkoper wordt dan zuiver rundgehakt, zal smaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen