Direct naar artikelinhoud
NieuwsJapan

Japan razend populair bij toeristen: stadsbestuurders sluiten straten af, berg Fuji is afgeschermd

Een stel bewondert de herfstpracht bij de Toji-tempel in Kyoto.Beeld Getty

Japan zucht onder een recordaantal toeristen dat overlast veroorzaakt op befaamde locaties als het geishadistrict in Kyoto en de flanken van de vulkaan Fuji. Stadsbestuurders sluiten populaire straten af voor buitenlanders of verhogen toegangsprijzen voor mensen van buiten.

Dit jaar verwacht Japan 33,1 miljoen buitenlandse bezoekers, waardoor het laatste record van voor de covidcrisis (2019) wordt gebroken. De meeste toeristen komen uit Zuid-Korea, Taiwan, China en Hongkong. De VS en Europa volgen op afstand. De buitenlandse bezoekers worden vooral gelokt, stellen waarnemers, door de zwakke yen, de Japanse munt. Als reisbestemming geniet het land al decennialang een uitstekende reputatie dankzij fraai natuurschoon, verfijnde esthetiek, ultravers eten, veiligheid en een efficiënt openbaar vervoer, maar Japan werd ook gezien als peperduur. Dat imago is nu verdwenen, Japan is 25 procent goedkoper dan voor covid.

Zo heeft het plaatsje Fujikawaguchiko last van toeristen die poseren voor de deur van minisupermarkt Lawson. De vestiging van deze – oorspronkelijk Amerikaanse – keten van gemakswinkels, is volgens veel socialemediagebruikers typisch Japans en levert, in combinatie met de fotogenieke vulkaan, een iconisch plaatje op. Wie ook nog zichzelf in beeld wil hebben, terloops nippend aan een takeawaykoffie, zal ergens op de openbare weg moeten gaan staan.

“Het is spijtig, maar sommige toeristen respecteren de regels niet”, zei een ambtenaar tegen het Franse persbureau AFP. De inzet van borden en bewakers had volgens hem geen effect. Een scherm van 20 meter lang en 2,5 meter hoog moet tot nader order bezoekers ontmoedigen.

Gescheurde kimono

In Kyoto willen toeristen in gehuurde kimono’s graag een selfie met een geisha, de zorgvuldige opgemaakte en in delicate kimono’s gestoken gezelschapsdames die na een jarenlange training in muziek en conversatie op weg zijn naar een afspraak. Borden om de geisha’s niet lastig te vallen of vast te pakken, hebben niet geholpen. Een geisha klaagde in een Japanse krant dat haar kimono was gescheurd door een opdringerige toerist. Mede daarom besloot het stadsbestuur de nauwe stegen in het Gion-district te zullen afsluiten voor toeristen.

Het Japanse verkeersbureau is blij met de terugkeer van toeristen, de aantallen zijn hoger dan verwacht. Maar ruim 70 procent van de buitenlandse toeristen komt niet verder dan de stedentrip Tokio, Osaka, Kyoto.

Wat ook meespeelt: veel meer Japanners blijven thuis dit jaar. Door de zwakke yen stellen zij een tripje naar Thailand of Europa liever uit. Met speciale reclamecampagnes in landen als Taiwan, Thailand en Zuid-Korea probeert het verkeersbureau bezoekers te overtuigen eens het Japanse platteland te bezoeken. Daar is volgens het verkeersbureau nog veel ruimte en biedt bijvoorbeeld de herfst een indrukwekkende kleurenpracht.