Foto: Getty Images

9 verdachten, 22 advocaten en dossier van 400.000 bladzijden: proces tegen extreemrechtse 'Rijksburgers' van start in Duitsland

In Stuttgart in Duitsland start het proces tegen 9 leden van de 'Rijksburgers', de extreemrechtse beweging die een gewapende staatsgreep plande en een nieuwe orde wilde inrichten. De groep zou onder meer toegang hebben gehad tot een groot wapenarsenaal en niet teruggedeinsd hebben voor doden tijdens de staatsgreep. 9 leden moeten vandaag terechtstaan, in totaal zijn er aanklachten tegen 27 verdachten. 

In december 2022 deed de politie een grote inval in verschillende woningen in Duitsland en het buitenland. Het doelwit van de politieactie waren leden van de Rijksburger-groep, een extreemrechtse beweging die plannen had om het regime omver te werpen en een nieuwe orde, een nieuw Duitsland, op te richten. De groep zou toegang hebben gehad tot een enorm wapenarsenaal en niet teruggedeinsd hebben voor doden tijdens de coupplannen.

De spilfiguur van de Rijksburgers was de 71-jarige vastgoedmagnaat Heinrich Reuss. Zijn familie, het Huis van Reuss, regeerde meer dan 800 jaar over delen van de deelstaat Thüringen, in het vroegere Oost-Duitsland. Dat deden ze tot aan de ineenstorting van de Duitse monarchie (het Duitse Keizerrijk), vlak na de Eerste Wereldoorlog. Reuss zou het staatshoofd worden van het nieuwe Duitsland. 

Geen monsterproces

Bij de politieactie werden 25 mensen gearresteerd, in totaal zijn er aanklachten tegen 27 verdachten. Onder hen zijn ook enkele opvallende figuren, zoals Birgit Malsack-Winkemann, een voormalige Berlijnse rechter en voormalig lid van de Bondsdag voor de rechts-populistische AfD. Zij zou in het nieuwe rijk verantwoordelijk worden voor justitie. Ook een soldaat van de Duitse speciale eenheden is een van de beschuldigden.

Het is een erg omvangrijke zaak. In totaal zijn er 27 verdachten, maar niet iedereen staat vandaag terecht. Op het proces in Stuttgart zijn er 9 beklaagden, 5 rechters, 2 extra rechters als plaatsvervangers en 22 advocaten voor de verdediging. De beklaagden zitten achter dik glas en kunnen via een microfoon met hun advocaten spreken. Volgens de voorzitter van het gerechtshof telt het onderzoeksdossier 400.000 bladzijden, verdeeld over 700 mappen.

De andere processen staan in mei en juni gepland. Een bewuste keuze, zo vertelt de voorzitter van het gerechtshof, Andreas Singer. "We willen geen showproces houden in een turnzaal, het gaat om de individuen", aldus de voorzitter. Daarom worden de verdachten verdeeld over drie processen. In Stuttgart gaat het om de zogenaamde militaire arm, in Frankfurt staan de vermoedelijke leiders vanaf 21 mei terecht en in München de overige vermoedelijke leden vanaf 18 juni.

Dag X

Volgens het onderzoek maakten de Rijksburgers sinds november 2021 plannen voor "Dag X". Op die niet nader genoemde datum zouden ze het Duitse parlement willen bestormen en parlementsleden en leden van de regering in de boeien willen slaan en "arresteren". De groep hoopte dat deze actie in heel het land onrust zou veroorzaken, wat dan weer tot het omverwerpen van de staat zou leiden. 

Volgens Duitse media zou uit het onderzoek gebleken zijn dat de groep rond Reuss contact zou gelegd hebben met Rusland om over het buitenlandse beleid van de "nieuwe Duitse regering" te praten. De onderzoekers vonden echter geen enkel bewijs dat Rusland ook geantwoord heeft.

Meest gelezen