Auto-industrie

VS overwegen verbod op “slimme” wagens uit China

Een auto van het Chinese merk Nio.© reuters

De VS zouden “extreme actie” kunnen ondernemen en een verbod invoeren op zogenoemde “mobiel verbonden” voertuigen uit China. Dat heeft de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo woensdagavond gezegd.

kde, reuters

In februari al had de regering van Joe Biden een onderzoek aangekondigd naar “verbonden voertuigen” uit China (denk aan slimme wagens, die uitgerust zijn met sensoren en verbonden zijn met het internet) en de vraag of ze een risico kunnen vormen voor de nationale veiligheid. Die voertuigen kunnen namelijk “grote hoeveelheden gevoelige gegevens over hun chauffeurs en passagiers verzamelen”, klonk het toen vanuit het Witte Huis. En ze kunnen “hun camera’s en sensoren gebruiken om gedetailleerde informatie over de Amerikaanse infrastructuur vast te leggen”.

Minister van Handel Gina Raimondo zei woensdag tegen persbureau Reuters dat alle gegevens van het onderzoek sinds eind april binnen zijn, maar dat ze nog verwerkt worden. “Vervolgens gaan we uitzoeken welke actie we willen ondernemen”, klonk het. “We zouden extreme actie kunnen ondernemen. Dat wil zeggen geen met China verbonden voertuigen in de Verenigde Staten, of beperkingen.”

Eerder al had Raimondo tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aangegeven dat ze zich zorgen maakte over Chinese geconnecteerde voertuigen die “enorme hoeveelheden gegevens zouden kunnen verzamelen over Amerikanen, wie ze zijn, wat ze zeggen in hun auto, waar ze naartoe gaan, hun rijgedrag”. Ze voegde eraan toe dat de Verenigde Staten “de dreiging veel serieuzer moeten nemen”.

Dam tegen vloedgolf

Raimondo zei niet wanneer een beslissing zou worden genomen. De regering-Biden neemt al langer de opmars van wagens uit China onder vuur. Hoewel er nog relatief weinig lichte voertuigen van Chinese makelij in de VS worden geïmporteerd, heeft de president al herhaaldelijk gezegd dat hij actie zal ondernemen tegen “de vloedgolf” van Chinese wagens. Hij overweegt, net als de EU, de importtarieven te verhogen.