De burgemeester en schepenen Geypen en Princen wippen samen met de projectontwikkelaars de eerste tegels waar het toekomstige park komt.© Dirk Vertommen

Tegelwippen op Olympisch niveau aan het Rode Kruisplein

Mechelen -

Vrijdag werd begonnen met de realisatie van het gloednieuwe stadsplein, recht tegenover het Van der Valk-hotel in Mechelen. Een delegatie van het gemeentebestuur startte symbolisch met de ontharding van wat in de toekomst het kloppende hart van de Keerdok-buurt moet worden.

Ward Bosmans

Bijna de helft van het plein van 4.000 m² zal worden ingericht als groene ruimte met onder andere de aanplant van een veertigtal nieuwe bomen. De eerste tegels werden vrijdag gewipt.

Een beeld van hoe de groene ruimte eruit zal zien.© rr

Volgens burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen) hebben alle partijen lang uitgekeken naar deze dag. “Na jarenlang voorbereidend werk kan eindelijk gestart worden met de bouw van ‘het salon’ van de nieuwe Keerdokwijk. Het wordt een nieuw en groen stadsplein waar iedereen welkom is.”

Het gebied ondergaat een metamorfose en het contrast met de vroegere situatie is erg groot. “Onze stadsontwikkelingsprojecten vormen de ruggengraat van een bruisende Mechelse toekomst”, zegt schepen van Stadsontwikkeling, Greet Geypen (Voor Mechelen). “Stadsontwikkeling is meer dan alleen bakstenen, het is het creëren van kwalitatieve ruimtes voor onze inwoners. Het Rode Kruisplein wordt niet zomaar een plein: het wordt een groene oase in het hart van Keerdok. In de toekomst wordt dit een nieuwe hotspot van circa 4000 m² die voor de helft onthard wordt en waar plaats is voor een 40-tal bomen en gezellige terrasjes.”

Er is ook ruimte voor gezellige terrasjes.© rr

Ook op het vlak van duurzaamheid is het nieuwe plein een voorbeeld. “Grijs wordt groen op het Rode Kruisplein”, zegt Patrick Princen (Voor Mechelen), schepen van Natuur- en Groenontwikkeling. “Dit nieuwe plein is een belangrijke buffer en opslag van regenwater, ideaal voor de veertig nieuwe bomen en de groenaanleg op het plein. Het plein ademt ook duurzaamheid met onder de grond een ingenieus warmtesysteem op basis van geo- en riothermie, hierbij wordt energie gerecupereerd uit het ondergrondse rioleringssysteem.”

De groene ruimte die tussen Van der valk en Dok+ komt.© rr

Ook het gebouw ‘DOK+’, tegenover het Van der Valk hotel, is op vele vlakken duurzaam. Zonnepanelen op het dak van het gebouw zorgen voor de nodige energie om de verwarmings- en koelingsinstallatie duurzaam en goedkoop te laten draaien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mechelen