Archiefbeeld© AFP

Veertig gekweekte neushoorns uitgezet in het wild in Zuid-Afrika

Veertig neushoorns zijn uitgezet in een Zuid-Afrikaans natuurpark. Dat heeft de ngo African Parks vrijdag gemeld. De actie is de eerste stap in het project van de ngo om de 2.000 neushoorns van de grootste privéfokkerij in het wild te introduceren.

jvh
Bron: BELGA

In september vorig jaar kocht African Parks, een organisatie waaraan de Britse prins Harry is verbonden, de fokkerij van zakenman John Hume. Vijftien jaar lang had Hume, die nu 80 is, miljoenen euro’s geïnvesteerd in zijn neushoornfokkerij met de bedoeling om de diersoort, die bedreigd wordt door stropers, te redden van uitsterven. 

African Parks, dat een twintigtal beschermde parken in Afrika beheert, werd zo eigenaar van ongeveer 7.800 hectare land op minder dan 200 km ten zuidwesten van Johannesburg en van 2.000 witte neushoorns. Die neushoorns zijn goed voor ongeveer 15 procent van de wereldpopulatie. Destijds liet de ngo weten dat ze van plan was om alle neushoorns terug in het wild uit te zetten. 

“Het ambitieuze plan om 2.000 witte neushoorns te herintroduceren in beschermde gebieden op het continent zal de komende tien jaar worden uitgevoerd, zei de ngo in een persbericht. “Een eerste stap is de donatie van 40 witte neushoorns aan het Munywana-reservaat” in KwaZulu-Natal, een provincie in het oosten van het land. De neushoorns zijn allemaal onthoornd, een gebruikelijke maatregel om ze te beschermen tegen stropers. De Zuid-Afrikaanse regering zegt in het persbericht dat ze het project graag ondersteunt.

Onderzoekers schatten dat ongeveer 13.000 witte neushoorns in Zuid-Afrika leven. Dat is 80 procent van de huidige populatie. Het land wordt echter geteisterd door stropers, gestimuleerd door de vraag naar keratinehoorns in Azië. De hoorns worden er gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege hun vermeende therapeutische of afrodisiacumeffecten. In 2022 werden er volgens de regering 448 neushoorns gedood in het land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER