De Antwerpenaar kon het dertienjarige slachtoffer (niet de jongen op de foto) overtuigen om een naaktfilmpje te maken en naar hem door te sturen.© Getty Images/iStockphoto

Man geeft zich uit als tienermeisje en overtuigt 13-jarige Mechelaar om masturbatiefilmpje te sturen

Mechelen/Antwerpen -

Het Openbaar Ministerie heeft vijftien maanden voorwaardelijk gevorderd tegen een 24-jarige man uit Antwerpen. Die had zich online uitgegeven als een meisje van vijftien jaar en overtuigde een dertienjarige Mechelaar om een masturbatiefilmpje door te sturen.

Theo Derkinderen

Het onderzoek naar Antwerpenaar L.M. startte op toen een dertienjarige jongeman uit het Mechelse naar de politie stapte en verklaarde dat hij in de zomer van 2019 via Instagram en Telegram in contact was gekomen met iemand waarvan hij dacht dat het om een meisje van vijftien jaar oud ging. “Hij zag de gevaren van het bewuste account op sociale media niet in en de tiener startte een seksueel getint gesprek met de persoon waarvan hij dus dacht dat het om een meisje ging. In werkelijkheid sprak hij met L.M, een man van toen 19 jaar oud”, zei procureur Philippe Van Ingelgem. “De man in kwestie vroeg aan de minderjarige om een naaktfilmpje van zichzelf door te sturen. Aanvankelijk hield het slachtoffer de boot nog af, maar uiteindelijk ging hij toch overstag en stuurde een filmpje waarin hij zich uitkleedde en masturbeerde.”

Vrij snel na het versturen van het filmpje besefte de tiener dat er iets niet klopte en verwijderde het filmpje uit de chatsessie. “Maar hij besefte dat het filmpje door meneer M. ondertussen al kon gedownload zijn en zelfs verspreid zijn.

De politie kon de man achter het account snel identificeren als L.M. Hij werd verhoord en verklaarde dat hij de feiten in een opwelling pleegde omdat hij een enorme drang had om zo’n filmpje te bemachtigen. Maar hij gaf ook toe dat hij heel snel een schuldgevoel en een gevoel van schaamte kreeg. Daarom zou hij ook het contact met de tiener hebben verbroken.

Geaardheid

De man zei aan de politie dat hij homo was en dat zijn geaardheid niet bespreekbaar was binnen zijn familie. Daarom zou hij zich online hebben uitgegeven als een tienermeisje om makkelijker aan pikant materiaal van mannen te geraken. Volgens het Openbaar Ministerie zocht de man doelbewust naar minderjarigen. “Daarom gaf hij zichzelf als tienermeisje uit. Om in die leeftijdscategorie een slachtoffer te vinden.”

Omdat er volgens de gerechtspsychiater een hoog risico op herval is, eiste de procureur vijftien maanden voorwaardelijke celstraf, gekoppeld aan een residentiële opname in een instelling. “Dat zal een impact hebben op zijn studies en zijn verdere leven. Dat begrijp ik. Maar we moeten er alles aan doen dat deze feiten zich niet herhalen.”

Stappen gezet

Advocaat Sven De Potter benadrukte dat zijn cliënt een tijdje met zichzelf in de knoop lag. “Hij worstelde met zijn seksualiteit en kan daar thuis tot op vandaag niet over spreken. Ook over deze feiten weet zijn familie niets. Maar hij beseft dat hij een maatschappelijke grens heeft overschreden. Anderzijds dateren de feiten al van vijf jaar geleden en zijn er ondertussen geen andere voorvallen naar boven gekomen. Hij heeft ondertussen wel al stappen gezet. Zo heeft hij gesprekken met een psycholoog op school gehad. En kan hij ook goede schoolresultaten op de hogeschool voorleggen.”

Advocaat Sven De Potter stond de Antwerpenaar bij en vroeg om een probatie-opschorting op te leggen.© Bert De Deken

De verdediging vroeg om een probatie-opschorting op te leggen en om een residentiële opname te vervangen door een ambulante begeleiding.

Hoe de rechtbank erover denkt, weten we op 28 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen