Direct naar artikelinhoud

'Het zou mooi zijn als het kabinet bestaat uit 50 procent vrouwen. Als alles maar stralend wit is, niet waar?'

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 17 oktober.

Afzwaaiend minister van OCW Jet Bussemaker.Beeld anp

Stralend wit

Het zou mooi zijn als het kabinet straks bestaat uit 50 procent vrouwen, zolang alles maar stralend wit is, man en vrouw, niet waar? Lekkere afspiegeling van de bevolking. Maar dat beetje kleur met kwaliteit zal wel niet te vinden zijn. Hoe het moet? Kijk maar naar Frankrijk, Engeland en Canada.

Presley Bergen, Bladel

Zondebok

Orkambi, een nieuw geneesmiddel tegen taaislijmziekte (cystic fibrose) komt voorlopig niet beschikbaar. De prijsonderhandelingen tussen de fabrikant en ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn mislukt.

Dokters en de Cystic Fibrosestichting zijn hier boos over.

Een zondebok lijkt gevonden in het Zorginstituut, dat volgens hen 'een kwalijke rol' gespeeld heeft. De inhoudelijke beoordeling van de prestaties van het product vormde immers het vertrekpunt voor de prijsonderhandeling van het ministerie. Maar wat was nu zo 'kwalijk' aan de inbreng van het Zorginstituut? Onze conclusie was dat het product therapeutische meerwaarde biedt.

Lezersbrieven over seksisme: 'Ook hier lopen een heleboel 'Harvey's' rond'

De affaire-Weinstein leidt in de VS en Frankrijk tot zelfonderzoek. Journaliste Sandra Muller riep vrouwen op mannen door wie ze seksueel waren lastig gevallen - of erger - aan te geven: 'Verlink je varken'. Doet zich zoiets alleen in de VS voor? Nee, vertelt een omroepster in een brief. Seksisme begint klein, stellen andere lezers. Ze noemen de berichtgeving rond Carola Schouten: 'Leg bij vrouwen niet steeds de nadruk op hun uiterlijk.' Lees de brieven over seksisme hier.

Dus daar kan het hem niet in zitten. Wat was er dan zo erg? Dat we expliciet gezegd hebben wat die meerwaarde inhield? Want dit zijn de feiten, die in het ingezonden stuk totaal ontbreken: de hoeveelheid lucht die een patiënt in één seconde kan uitblazen gaat een paar procent omhoog. En het aantal malen dat je vanwege verergering van je ziekte moet worden opgenomen daalt met 60 procent. Maar of die effecten het hele leven in stand blijven, is zeer de vraag. Alle uitspraken daarover berusten op extrapolaties.

Dat verhindert de opinieschrijvers niet om zeer stellige uitspraken te doen. Volgens hen hebben we zelfs te maken met een 'game changer'; een medicijn dat het leven met vele jaren verlengt en een enorme verbetering van de levensverwachting heeft van jonge kinderen. Deze kwalitatieve claims worden echter nergens onderbouwd.

Maar ze zijn kennelijk genoeg om het Zorginstituut te beschuldigen van 'achterhaalde regelgeving' en 'gebrekkige inhoudelijke kennis'.

Martin van der Graaff, secretaris Wetenschappelijke Adviesraad, Zorginstituut Nederland

Wat was nu zo 'kwalijk' aan de inbreng van het Zorginstituut? Onze conclusie was dat het product therapeutische meerwaarde biedt