Direct naar artikelinhoud
vacature.com

Dit moet u weten als u wil bijverdienen in ons land

De bijverdieners verdienen in ons land gemiddeld 315 euro bruto extra.Beeld Shutterstock

202.076 Belgen hebben een tweede job, goed voor ongeveer 4,4 procent van de werkende bevolking. Het levert hen gemiddeld 315 euro extra per maand op. Zegt het u ook wel iets, zo’n tweede job? Zorg dan dat u voldoende geïnformeerd bent over uw rechten en plichten voor u er aan begint.

1. Statuut? Welk statuut?

In de horeca kan u tegenwoordig bijverdienen via een flexi-job, als u ernaast voor vier vijfde een andere baan hebt. Vanaf 1 januari 2018 maakt de regering-Michel het ook mogelijk om met dit statuut in handelszaken (bakkers, slagers en kappers) te werken.

Een andere optie is om als vrijwilliger bij te klussen. Sinds 1 januari 2017 mag u als vrijwilliger per dag maximum 33,36 euro verdienen en per jaar 1334,55 euro. Handig om te weten: vrijwilligersvergoedingen of flexi-lonen worden niet belast.

U kan ook eens gaan horen bij een interimbureau of ze geen werk in de aanbieding hebben dat voor een bijverdienste geschikt is. Via een dergelijk bureau wordt uw loon wél belast, dus houd daar rekening mee.

Twee derde van de personen met een tweede job oefent die job op zelfstandige basis uit. Als ‘zelfstandige in bijberoep’ hebt u op kwartaalbasis minstens een halftijdse job. Hoeveel sociale bijdragen u betaalt, is naast uw netto belastbaar jaarinkomen ook afhankelijk van uw zelfstandig statuut. Ga zeker eens op bezoek bij een boekhouder of een lokaal ondernemingsloket om uit te pluizen welke bepalingen voor uw specifieke situatie van toepassing zijn, zodat u achteraf niet voor lelijke verrassingen komt te staan.

2. Bovenal bemin uw boekhouder

Als u als zelfstandige bijklust, is het sowieso nodig om u te laten bijstaan door een boekhouder. Als het slechts voor een kleine bijverdienste is, zullen de administratieve lasten miniem zijn, maar dan nog kan uw boekhouder u helpen met het opstellen van een geldige factuur, uw jaarlijkse klantenlisting en het invullen van uw belastingbrief.

Tegenwoordig kan u jaarlijks tot 25.000 euro verdienen zonder btw te moeten aanrekenen aan uw klanten. Dat zorgt ervoor dat u minder administratieve lasten hebt, want dan moet u niet elk kwartaal uw btw-aangifte doen. Het nadeel is wel dat u dan ook geen btw kunt terugvorderen, wat vooral voor zelfstandigen die grote uitgaven doen een voordeel kan zijn.

3. Let op voor belangenvermenging

Uiteraard moet u ook stilstaan bij de combinatie van de twee jobs die u gaat doen: is er geen kwestie van belangenvermenging? In de overheidssector hebt u mogelijk zelfs de officiële toestemming nodig van uw werkgever om uw bijberoep te mogen uitoefenen. Het zou namelijk kunnen dat het in conflict is met uw werk als ambtenaar. Klassiek voorbeeld: als u bijvoorbeeld bouwvergunningen uitreikt en u wil in bijberoep uw eigen bouwbedrijf starten, is dit een vorm van belangenvermenging.

Pas ook op dat u geen kwaad bloed zet bij uw huidige werkgever door extra werk aan te nemen. Als u bijvoorbeeld voor een bijleskantoor werkt, en u start daarnaast als zelfstandige bijlesgever, zal uw baas niet onterecht denken dat u zijn/haar klanten wil afsnoepen.

4. Zorg voor een goede combo

De gezondheidszorg en het onderwijs laten zich het gemakkelijkst combineren met een bijberoep, zo blijkt uit de cijfers. Maar onderschat het ook niet: sommige jobs kan u niet zomaar als bijverdienste doen. Als journalist van een dagkrant, bijvoorbeeld, of PR-medewerker van een grote organisatie, moet u constant op de actualiteit inspelen en springen wanneer u nodig bent. Ook jobs met veel verantwoordelijkheid lenen zich minder tot ‘bijverdienste’.

Welke jobs dan wel?

Jobs als zelfstandige die wat beter op voorhand in te plannen vallen of deadlines op lange termijn hebben zijn zeker haalbaar. Denk dan aan: copywriterswebdesignerssoftware developers of fotografen.

Andere opties zijn functies die u ook na de klassieke werkuren kan doen, bijvoorbeeld docent in het avond- of weekendonderwijs of diverse functies in de horeca of verkoop.

Misschien is het ook wel fijn om een zittende job te combineren met een actieve job , om het goede van de twee werelden te hebben. Ambtenaar voor vier dagen per week en fietskoerier voor één dag per week? Drie dagen per week beveiligingsagent en de andere twee dagen bent u eindredacteur? The sky is your limit, toch?

5. Pas op voor overdreven werkdruk

Als zowel uw hoofd- als bijberoep veeleisend zijn, gaat het verhaal van korte duur zijn. Voor veeleisende jobs moet u namelijk vast al regelmatig overuren draaien en er zijn ook maar zoveel uren in een week die productief kunnen benut worden. De gemiddelde mens houdt liever nog wat vrije tijd over voor hobby’s, familie en vrienden.

Bekijk hier al onze openstaande vacatures voor deeltijdse jobs, freelance jobs en interimjobs.

Lees ook:

Ben je al een tijdje werkloos? Deze tips kunnen je helpen bij het solliciteren

In deze jobs verdien je véél geld voor weinig uren

De ideale job is er één die goed verdient en dichtbij huis is

Bron: vacature.com.