Direct naar artikelinhoud
sport

Sportman en -vrouw van het jaar: in 2018 ligt de lat nog hoger voor Goffin en Thiam

David Goffin en Nafi Thiam.Beeld Photo News

David Goffin en Nafi Thiam zijn door de vakpers uitgeroepen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar. Geen verrassing, zij belichaamden een uitstekend Belgisch sportjaar 2017. Welke doelen liggen er voor volgend seizoen in het verschiet?

Sportman van het Jaar David Goffin (27)

"Ik weet dat het geen toeval is dat ik zo'n hoog niveau gehaald heb", zei David Goffin zaterdagavond, na zijn verkiezing als Sportman van het Jaar. Hij haalde het voor Greg Van Avermaet (winnaar in 2016) en Kevin De Bruyne. "Ik weet dat ik elk jaar beter word. Ik kan stelselmatig mijn grenzen opzoeken en verleggen. Hopelijk lukt me dat ook in 2018."

Na zijn eerste triomf op een ATP 500-toernooi in Tokio, zijn eerste finale op de Masters en een zevende plaats op de wereldranglijst valt er niet zo heel veel meer te schuiven met zijn limieten. Een ATP 1000-titel (de toernooien net onder het grandslamniveau, genre Monte Carlo, Indian Wells en Miami waar hij al eerder de laatste vier bereikte) zou logischerwijs een volgende stap moeten zijn. En vanzelfsprekend presteren op grandslamniveau.

David Goffin beleefde een topjaar, met een Mastersfinale, zilver in de Davis Cup en een toptienplek.Beeld Photo News

Met een kwartfinale op de Australian Open (2017) en Roland Garros (2016) is dat palmares nog redelijk maagdelijk. Gezien zijn polyvalentie, en hij dus kans maakt op elke ondergrond; gezien zijn demonstratie op het eind van dit seizoen, en hij dus van niemand meer schrik moet hebben; en gezien zijn leeftijd, op zijn 27ste komen zijn beste jaren eraan, staan normaal gezien alle planeten goed opdat onze Belgische ster in 2018 zou kunnen schitteren.

Federer en Nadal geklopt

Alleszins bewonderenswaardig hoe Goffin zijn carrière heeft uitgebouwd. In 2012 kwam hij als tenger broekventje piepen met een achtste finale op Roland Garros. Tegen Roger Federer weerde hij zich toen kranig, maar in zijn vijf daaropvolgende duels met de Zwitserse grootmeester raakte hij geen bal meer. Voldoende om elke zelfverklaarde analist te doen peinzen dat Goffin zijn grens bereikt had. Een mooie en goede speler, maar tegen de echte toppers kwam hij toch nog net tekort. Tot de sympathieke en ambitieuze Luikenaar eind dit seizoen zijn duivels ontbond en door Federer en Nadal in Londen te kloppen alweer een nieuwe dimensie aan zijn loopbaan toevoegde.

"Hij is een andere speler geworden", gaf tegenstander en vriend Lucas Pouille in de finale van de Davis Cup toe. "Hij behoort nu tot de top." Net zoals weinigen hadden geloofd dat Goffin bij de beste 50, 20, 10 kon geraken, bewees hij ook nu weer dat er op zijn progressie nog geen eindgrens staat. Het tennis is beter geworden - dominanter, aanvallender en met een betere service -, het hoofd is beter geworden - zelfbewuster, nog cooler en performanter op de belangrijke momenten - en de omkadering is beter geworden - met dokter Joris en kine Wauthier zal hij ook volgend seizoen nog professioneler voor de dag komen. Daardoor zijn de resultaten ook beter geworden. Simpele oefening, moeilijk uitvoerbaar: Goffin doet het.

'Als alles goed valt, zoals onlangs op de Masters, waarom zou ik dan geen grandslamfinale kunnen halen?'
David Goffin

Natuurlijk wordt het niet eenvoudig met die twee tenoren aan de top, Federer en Nadal, die nog lang niet uitgetennist zijn. Met de terugkeer van Novak Djokovic, Andy Murray, Stan Wawrinka en Kei Nishikori uit blessure ook, waardoor het weer wat drukker wordt in de strijd om de prijzen. Met de verdere ontbolstering van generatiegenoten Grigor Dimitrov en Milos Raonic als andere sta-in-de-wegs. En met de opkomst van jonge krachtpatsers als Nick Kyrgios en Alexander Zverev, voor wie het altijd opletten is.

Maar wie durft nu nog te stellen dat Goffin zijn limiet heeft bereikt en geen kans maakt om volgend jaar met een grandslamtitel te pronken? "Als alles een beetje goed valt, zoals recent nog op de Masters, waarom zou ik dan geen grandslamfinale kunnen halen? En wie weet zelfs winnen?" Hij heeft ons al een paar keer van antwoord gediend.

Sportvrouw van het Jaar Nafi Thiam (23)

Nafi Thiam, in The Dome in Brussel, met haar derde trofee als Sportvrouw van het Jaar in handen: "Of 2017 mijn succesvolste jaar ooit was? Als je naar mijn scores kijkt wel, want ik heb me verbeterd ten opzichte van 2016, toen ik toch olympisch goud won. En dat is mijn doel: elk jaar beter worden. Voorlopig is me dat elk jaar ook gelukt. Ik hoop dat ik dat volhoud en progressie blijf maken, hoewel ik me er bewust van ben dat het ook steeds moeilijker zal worden."

Thiam leeft en denkt als atlete, samen met haar coach Roger Lespagnard, in termen van centimeters en secondes, naar het olympisch credo 'sneller, hoger, sterker'. Het is de beste garantie om haar concurrentes op afstand te houden en zelf titels te winnen.

Met haar persoonlijk record van 7.013 punten moet Thiam in staat zijn om de zevenkamp nog jaren te domineren. Van de huidige generatie heptatletes komen alleen Carolin Schäfer (6.836 punten), Laura Ikauniece (6.815 punten) en Katarina Johnson-Thompson (6.691 punten) in haar buurt. Een Duitse, Litouwse en Britse atlete: de zevenkamp is duidelijk een Europese aangelegenheid, met de Nederlandse Anouk Vetter (brons op het WK) als outsider. Begrijpelijk dat Thiam en Lespagnard, verkozen tot Coach van het Jaar, beducht zijn voor het EK van 2018: kwalitatief is de bezetting net zo goed als een WK of Olympische Spelen.

Nafi Thiam won goud op het WK atletiek.Beeld AFP

Dat Europees kampioenschap in augustus is voor Thiam de belangrijkste afspraak van het jaar. Met een zege in Berlijn kan de Naamse haar naam nog wat nadrukkelijker in de annalen van de atletiek beitelen, want in de zevenkamp waren er tot dusver slechts twee atletes die olympisch, wereld- én Europees goud grepen: Carolina Klüft en Jessica Ennis. Thiam kan met een Europese titel ook een hiaat op haar palmares invullen. In 2014 won ze brons op het EK, het goud ging toen naar Antoinette Nana Djimou. Thiam was toen pas 19 jaar, een parel in wording. Nu fonkelt ze als nooit tevoren.

Op dat EK - of ervoor al, in mei, tijdens de Hypomeeting in Götzis, waar Thiam vorig jaar haar record van 7.013 punten scoorde - kan Thiam nog een hokje afvinken op haar to-dolijst: het Europese record van Klüft (7.032 punten).

Lespagnard haalde al meer dan eens aan dat het Europees record binnen het bereik van zijn pupil ligt en op de uitreiking van de Gouden Spike vorige week erkende Thiam zelf ook dat het record van Klüft haalbaar is. "Van dat Europese record ben ik niet veraf. Het wereldrecord (7.291 punten, gerealiseerd door Jackie Joyner-Kersee in 1988, VH), dat is nog een hele kloof en ligt niet binnen mijn bereik. Nog niet."

Klavertje vijf

Een Europese titel. Het Europese record. Dat zijn de uitdagingen die Thiam in 2018 kan aangaan. Afwachten of ze daar nog een derde aan toevoegt: het WK indoor, begin maart in Birmingham. Thiam zal tijdens haar stage in Tenerife in januari beslissen over deelname aan de vijfkamp. Met haar statuut kan ze zich niet permitteren om er dat als een tussendoortje zomaar bij te nemen. Als Thiam meedoet, dan is het om te winnen, terwijl ze indoor (in theorie) minder zegezeker is. Zes atletes staan met een beter persoonlijk record op de all-time ranking, onder wie Katarina Johnson-Thompson met 5.000 punten. Dat van Thiam staat op 4.696 punten.

Een Europese titel, het Europees record (7.032 ptn) en het WK indoor. Dat zijn de drie uitdagingen die Thiam nu aangaat

Als Thiam de handschoen toch zou opnemen én het haalt, dan is het klavertje vijf helemaal vol: goud op de Olympische Spelen, het WK (indoor en outdoor) en het EK (indoor én outdoor). Hoeveel atletes daar ooit in lukten? Eentje: Carolina Klüft. 2016 was voor Thiam het jaar van de ontbolstering, 2017 dat van de bevestiging. 2018, dat kan het jaar van de vervolmaking worden.