© Joris Herregods

Antwerpen moet zijn eigen weg gaan in diamantenindustrie: die van betrouwbare handel en innovatie

Al meer dan zeshonderd jaar worden diamanten door mensenhanden geslepen en geslepen en geslepen … tot ze de juiste vorm hebben om maximaal te schitteren. En nu is er een machine om dat te doen. Uitgevonden in het nog altijd meest gerenommeerde diamantcentrum van de wereld: Antwerpen. Tien jaar is eraan gewerkt om de geautomatiseerde diamantslijper op punt te stellen, maar nu kan hij op het prestigieuze congres, de Kimberley Process Intersessional Meeting, aan de hele wereld worden getoond. Een Antwerpse creatie om trots op te zijn. En dat is iedereen dan ook.

Kris Vanmarsenille

De machine heeft de naam Fenix meegekregen, de vogel die er volgens de Griekse mythologie in slaagt uit zijn eigen as te herrijzen. Een mooie, symbolische naam die duidelijk de ambitie van de Antwerpse diamantsector toont. Niet dat Antwerpen als diamantstad tot as was vergaan, verre van. Ondanks de opkomst van Dubai en India als nieuwe diamantcentra bleef Antwerpen altijd het grootste centrum voor handel en behield de stad al die tijd het vertrouwen van de handelaars wereldwijd.

Maar een revolutie is de Fenix wel. Hij slijpt diamanten niet alleen volkomen zelfstandig, hij doet dat ook nog eens twintig keer sneller dan de beste diamantslijper. Dat wordt alweer een baan die door de robotisering wordt bedreigd. De slijperij is al geruime tijd geleden van Antwerpen en de Kempen naar India verhuisd. Als de Antwerpse Fenix over enige tijd massaal geproduceerd wordt en uitgevoerd naar andere diamantlanden, zal dat uiteindelijk tot gevolg hebben dat heel wat Indiase slijpers hun baan verliezen. “Maar ik ben niet in India, ik ben in Antwerpen”, zegt Ari Epstein, CEO van Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

Dat is ook zo. Antwerpen moet niet proberen om te concurreren met lagelonenlanden in de diamantindustrie. Die strijd is bij voorbaat verloren en ook niet wenselijk. Antwerpen moet zijn eigen weg gaan en dat is die van de betrouwbare handel en de innovatie. Liefst 84% van alle ruwe diamanten ter wereld passeert nog altijd via Antwerpen. Dat komt niet alleen omdat hier de meeste diamanthandelaars zijn, maar vooral omdat de diamanten hier grondig op hun waarde worden gecontroleerd. Dat schept vertrouwen. Voeg daar de beste kennis en het meest doorgedreven onderzoek naar nieuwe technieken aan toe en je hebt een ijzersterk recept voor een bloeiend diamantcentrum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER