Juf Kristel fietst pensioen tegemoet na ‘wonderlijke’ loopbaan van halve eeuw

Schilde -

Kristel Portael zocht en vond uiteindelijk de sleutels om haar te ‘bevrijden’ uit de school waar ze als kind zelf nog in de klas heeft gezeten en waar ze later terugkeerde als juf en ook nog acht jaar directeur is geweest. Natuurlijk lieten de 630 leerlingen en Kristels collega’s ‘mevrouw de directeur’ niet zomaar gaan.

Jan Auman

LEES OOK.Sint-Jozefcollege neemt afscheid van geliefde directeur Bart Meurisse: “Zijn deur stond altijd open voor iedereen”

Afzwaaien op 30 april lijkt een beetje vreemd in het onderwijs, maar het kwam nu eenmaal zo uit met de pensioenwetgeving. En bovendien heeft Kristel Portael meer dan genoeg jaren op de teller. “Toen deze school nog Mariadal heette en alleen meisjes welkom waren, kwam ik hier als kind al elke dag naartoe”, vertelt Kristel over haar langdurige en intense band met wat in 2003 - na de samensmelting met jongensschool Sint-Wijbrecht – Wonderwijzer werd.

Toen ze later als jonge juf de schoolpoort opnieuw passeerde, nam Kristel lange tijd het eerste leerjaar onder haar hoede. “We schrijven 1983. Ik sta er zelf van te kijken hoe lang geleden dat al is”, aldus meester Jan, die dinsdag bewees niet alleen een goede turnleraar, maar ook een uitstekend presentator te zijn bij de grote afscheidsshow.

Met de tijd ging Kristel zich meer toeleggen op het zorgaspect in de groeiende school om vanaf 2016 directeur te worden. Tot 30 april 2024. Die dag leek voor haar nog te beginnen als alle duizenden voorgaande, maar toen ‘mevrouw de directeur’ op het punt stond haar brooddoos te maken en nog één keer op een vroeg uur naar de Kerkelei te vertrekken, leidde echtgenoot Bart Meurrisse haar naar een versierde bakfiets die voor de deur stond.

Bart Meurisse voerde zijn echtgenote en collega-directeur met de bakfiets voor haar laatste dag op Wonderwijzer. Ze werden onderweg luidkeels toegejuicht.© JAA

Het werd een laatste kilometer om nooit meer te vergeten. Vanaf het rondpunt op de Van de Wervelei stonden de kinderen rijen dik om haar luidkeels aan te moedigen en toe te zwaaien met witte zakdoeken. Het toeval wil dat echtgenoot Bart Meurisse vorige zomer al even feestelijk uitgeleide werd gedaan door de leerlingen van het Sint-Jozefcollege in Turnhout, waar hij 38 jaar aan de slag is geweest, onder meer als directeur.

Bart zette Kristel veilig af op de speelplaats, waar mevrouw de directeur naast tal van mooie woorden ook een open doekje van de kinderen kreeg, op de toepasselijke tonen van Noordkaaps Ik hou van u. Die liefde is wederzijds. Zoveel werd duidelijk.

De nieuwe directietandem van Wondewijzer met de oude schoolbel: Frank Jagers en Cindy Rouchet.© JAA

Het koninklijk onthaal betekende de start van een afscheidstournee langs alle klassen. Kristels missie: de vele sleutels bemachtigen die haar uiteindelijk zouden bevrijden uit de school. Onder meer haar kinderen Lieselot en Maarten speelden nog een leuke bijrol in de apotheose van die opdracht. Maar dan was het tijd om Wonderwijzer in de goede handen te laten van de nieuwe directietandem: meester Frank Jagers, die tot voor kort nog in het zesde leerjaar stond, en Cindy Rouchet.

“We kunnen onze drie kleinkinderen nu nog meer omringen met liefde en goede zorgen en ook in het Vriendenhuis, de voorziening voor jongvolwassenen met een mentale beperking hier om de hoek, mogen ze ons ook wat vaker verwachten als vrijwilligers. Maar eerst gaan we een reisje maken”, zorgden Kristel en Paul voor een happy ending van twee wonderlijke loopbanen.

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV