maandag 18 juni 2018 - Motorcross
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Antonio Cairoli verkleinde zijn achterstand op Jeffrey Herlings tot 12 punten. RAY ARCHER

MXGP Ottobiano
Grote Prijs van Lombardije

Cairoli profiteert optimaal van afwezigheid Herlings

Titelstrijd is weer open

De een zijn dood is de andere zijn brood. Antonio Cairoli profiteerde gisteren optimaal van de afwezigheid van de geblesseerde Jeffrey Herlings. Tony won beide reeksen in Ottobiano en nadert tot op 12 punten van de Nederlandse WK-leider. De titelstrijd is weer helemaal open.

Met Herlings in de lappenmand verwachtte iedereen een dubbele reekszege van Cairoli. Vooral de Italiaanse tifosi. “Het is altijd leuk om in eigen land te rijden. Veel volk, veel (media-)aandacht, veel verplichtingen. Aan de ene kant heel plezant, aan de andere kant zorgt dat wel voor extra druk”, vertelde Cairoli vooraf.

En die extra stress leek hem zaterdag wel degelijk parten te spelen. De negenvoudige wereldkampioen ging in de openingsronde van de kwalificatierace zowaar twee keer tegen de grond. Een sterke inhaalrace bracht hem nog van de laatste naar de zevende plaats. “Maar die remonte heeft me wel een pak energie gekost. Ik ben echt moe”, zuchtte Cairoli zaterdagavond. “Dat baart me wel wat zorgen, want morgen wordt het nóg warmer (33 graden, nvdr) en duren de reeksen ook tien minuten langer.”

Creatief

Maar die zorgen veegde hij zondag snel weg. Cairoli nam een blitzstart in de eerste reeks, sloeg meteen een kloof en controleerde de race. Een scenario dat hij maar al te graag wilde herhalen in de tweede reeks.

Cairoli: “Mijn start was opnieuw goed, ik pakte al vlug de leiding over van Strijbos en wou weer snel een gat slaan op de rest. Misschien iets te snel, want even later lag ik op de grond. Gelukkig was ik snel recht, verloor ik maar vier plaatsen en kon ik beginnen jagen.”

Cairoli toonde zich heel creatief in zijn lijnenkeuze en reed vier ronden later weer doodleuk aan de leiding, om die niet meer weg te geven. De Italiaan - die op het podium geflankeerd werd door Paulin (4+3) en Anstie (3+4) - verkleinde in één Grote Prijs zijn achterstand op Herlings tot amper 12 puntjes.

Op en over limiet

Komend weekend hebben Cairoli en co rust. Daarna volgt een zwaar tweeluik in Indonesië. Met Herlings opnieuw aan de start?

“Ik hoop het”, aldus Cairoli. “Je gunt niemand een blessure, zelfs je grootste concurrent niet. Maar we rijden dit seizoen echt op en ook over de limiet. Zelfs op training moet je erg diep gaan. Het gevaar loert dan ook altijd om de hoek. Het kleinste foutje kan een blessure opleveren. Deze keer was Herlings de pineut. Ik ga nu niet flauw doen. Natuurlijk was dit een mooie kans om mijn achterstand te verkleinen. Toch kijk ik ernaar uit om weer tegen Jeffrey te rijden, om hem te verslaan ook. Maar dan moet ik wel eerst sterker worden in de slotfase van de reeksen.”

Desalle verprutst podium, Strijbos verrast met kopstart

Derde in de kwalificatierace en tweede in de eerste reeks. Clément Desalle leek in Ottobiano goed op weg richting podium. Zeker nadat hij in de tweede reeks ook nog eens als tweede het veld indook. Maar dan verprutste onze landgenoot het. Bij een eerste val, in de derde ronde, zakte hij terug naar de achtste plek. Nog geen man overboord. Maar twee ronden later kon Desalle zijn podiumambities wel opbergen na een harde klapper op de whoops. Het siert de Panda dat hij niet opgaf. Hij bleef knokken - zelfs na een pitstop om zijn achterrem te laten maken - en sleepte nog één WK-puntje uit de brand. Goed voor een achtste plaats in de GP (2+20).

Dé verrassing kwam van Kevin Strijbos, die in de tweede reeks vanuit het niets de kopstart pakte. Lang kon hij daar niet van genieten, maar de 32-jarige Kempenaar hield wel stand in de voorste gelederen. En dat leverde de oude krijger een tiende plek (14+7) op, zijn beste resultaat van 2018. (jüs)

Prado beste in MX2 - De titelstrijd in de MX2 is ongemeen spannend. Jorge Prado pakte de winst in Ottobiano (2+1) en is tot op negen punten van WK-leider Pauls Jonass (3+3 gisteren) genaderd. Balenaar Jago Geerts pakte tussen zijn examens door een mooie zesde plaats (6+7).

Geen Lieber - Geen Julien Lieber in Ottobiano. De Oostkantonner heeft nog te veel last van de schouderblessure (barst), die hij twee weken geleden in Engeland opliep.

Naar Hongkong en Shanghai - WK-organisator Youthstream maakte dit weekend bekend dat de MXGP volgend seizoen naar Hongkong en Shanghai in China trekt. In totaal zullen er in 2019 opnieuw 20 GP’s op de kalender staan. Daarbij zes overzeese wedstrijden. Naast Hongkong en Shanghai zal de MXGP ook - zoals dit jaar - twee keer Indonesië en Argentinië aan doen. Daar zal ook nog een GP in het Midden-Oosten bijkomen. (jüs)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws