© BVDL

Fietsersbond vraagt aandacht voor pijnpunten op druk traject

De Fietsersbond Kasterlee voerde zondag actie voor een betere fietsveiligheid op het traject van Baan in Poederlee (Lille), over Walravens, Pleintje en Kaliebaan in Tielen (Kasterlee) en de Molenstraat in Lichtaart. Een vijftigtal fietsers reed het traject af om aandacht te vragen voor de pijnpunten onderweg.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Tijdens het voorbije weekend van de Trage Wegen organiseerde de Fietsersbond Kasterlee een fietstocht om aandacht te vragen voor meer fietsveiligheid. Een vijftigtal fietsers legde zondagnamiddag een traject af vanaf de Baan in Poederlee, Walravens, Loozijde, Prijstraat, Kleinheiken, Pleintje, Molenberg en Kaliebaan in Tielen om via de Molenstraat en Klein Plaats te eindigen aan het ontmoetingscentrum van Lichtaart. Bewoners langs het traject werden gevraagd om een fluo hesje aan te trekken en mee op de fiets te springen. Volgens de Fietsersbond hebben fietsers daar te maken met allerlei vormen van autoverkeer, sluipverkeer, landbouwvoertuigen en auto’s aan overdreven snelheid wat vaak gevaarlijke toestanden oplevert.

“Het gaat om een heel drukke verbinding, zeker nu met de werkzaamheden die bezig zijn op de weg van Poederlee naar Lichtaart”, zegt Eric Stappaerts uit Lichtaart van de Fietsersbond. “Vooral op weekdagen, als er ook nog vrachtwagens rijden, is het levensgevaarlijk. In principe zou er op het traject een veilig fietspad moeten komen.”

Aan het ontmoetingscentrum in Lichtaart kregen de fietsers een kop koffie en een stukje taart. Ze konden daar hun grieven ook noteren en in een speciale doos steken. De Fietsersbond overhandigt nog een memorandum met een aantal eisen aan de gemeentebesturen van Kasterlee en Lille.

Nog meer toeters en bellen

“Als er volgend jaar geen veilige fietsverbinding ligt, komen we terug met nog meer toeters en bellen”, vertelt Jef Peeters, voorzitter van de Fietsersbond Kasterlee. “Niet alleen kunnen de wegen fietsvriendelijker worden gemaakt, het sluipverkeer moet ook ontmoedigd worden. De echte toets is de kindtoets. Zolang kinderen daar niet veilig kunnen fietsen, is er werk aan de winkel.”

Ook enkele leden van Groen Kasterlee sloten zich bij de actievoerders aan. Zij hielden even halt aan de gloednieuwe parking aan het sportcentrum Meulenstraat in Lichtaart. “Deze parking speelt helemaal in de kaart van de automobilisten en dit vlak bij een sportcentrum. Er had eerst een fietspad in de Molenstraat moeten komen”, denkt Anton Buytaert van Groen. “Kasterlee dat zich toch profileert als een toeristische gemeente heeft een schrijnend tekort aan afzonderlijke fietspaden.”