© Wim Hendrix

Cinema National krijgt 57.500 euro van burgerbegroting: 1,1 miljoen verdeeld over 86 projecten

Meer dan duizend burgers kwamen zondag samen op het grootste burgerbegrotingfestival tot nu toe. Ze verdeelden 1.1 miljoen euro over 86 projecten die volgend jaar in uitvoering gaan.

rvre

Al voor de vijfde keer konden inwoners van het district Antwerpen over 10% van het hele budget van het district beslissen. Onder twaalf thema’s, waaronder ‘Meer sociaal contact’, ‘huiswerkbegeleiding’ en ‘groen in straten’, beslisten de burgers over hun favoriete projecten. De National, dat nieuw leven wil blazen in de zaal Cine National in de Lange Beeldekensstraat, ging met de grootste hap van het budget lopen. Zij willen met hun 57.500 euro naar eigen zeggen onder andere de vrijwilligerswerking beter coördineren en de verschillende culturele gemeenschappen in Antwerpen samenbrengen in De National.

Verder vallen onder meer ook projecten ‘Boerenmarkt Sint-Andriesplaats’, ‘het Syrisch jeugdhuis’, ‘Kunst voor de deur 2050’ en ‘Critical mass fiets festival’ in de prijzen. Binnen het thema fietsvriendelijke straten was er voldoende budget om alle acht ingediende projecten uit te voeren. Van de 153 ingediende projecten werden uiteindelijk 86 projecten gekozen.

Joodse gemeenschap

“We zijn blij met de opkomst van dit jaar”, zegt David Michiels van de burgerbegroting. “Nooit eerder hadden we zoveel deelnemers. Dit jaar konden inwoners ook al online hun stem uitbrengen op hun favoriete projecten. We denken dat die online stemming ook meer mensen geëngageerd heeft om mee te komen beslissen op het burgerbegrotingfestival. Opvallend was ook de vertegenwoordiging van de joodse gemeenschap. Zij waren met een honderdtal. De joodse gemeenschap diende dit jaar voor de eerste keer projecten in.”