Geen Olympische Spelen voor 3x3-Lions na nederlaag tegen Polen

De Belgische Lions op het kwalificatietoernooi in Debrecen, vlak voor hun eerdere match tegen Hongarije.© belga

De 3x3 Belgian Lions hebben zich zaterdagavond op het olympisch kwalificatietoernooi in het Hongaarse Debrecen niet kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen van komende zomer in de Franse hoofdstad Parijs.

belga

Thibaut Vervoort, Dennis Donkor, Bryan De Valck en Jonas Foerts verloren hun derde groepswedstrijd met 19-20 van Polen, nadat ze vrijdag al tegen nederlagen tegen Japan (19-21) en Mongolië (21-17) waren aangelopen. Daardoor eindigen ze op de laatste plaats in hun groep en komen ze niet meer in aanmerking voor een stek in de kwartfinales.

De 3x3 Lions hadden hun lot al sinds vrijdag niet meer in eigen handen. Naast een zege tegen Polen was immers ook een overwinning van Mongolië tegen Japan nodig om zich alsnog bij de laatste acht te scharen, voorbehouden voor de top twee in elke groep. Die kwartfinales gaan zondag van start. Ook de halve finales en finale worden dan gespeeld. De twee finalisten en de winnaar van de match om de derde plaats plaatsen zich voor de Olympische Spelen.

De uitschakeling is een enorme ontgoocheling, want iedereen ging ervan uit dat de 3x3-ploeg — als vierde reekshoofd aan het kwalificatietoernooi begonnen — moeiteloos de groepsfase zou overleven.

De Lions wilden zich voor de tweede keer op rij plaatsen in het 3x3 basket. In Tokio stond de sport voor de eerste keer op de agenda. Nick Celis, Thibaut Vervoort, Rafael Bogaerts en Thierry Mariën moesten toen de duimen leggen tegen Servië in de match om het brons.