“Het krioelt hier van de ratten”: buurtbewoners reageren op aanhoudende overlast in Aartselaar

Aartselaar -

Het dorpscentrum van Aartselaar wordt al een tijdje geteisterd door ratten. Veel passanten en horeca-uitbaters ondervinden er last van. De buurt vraagt om actie van het lokaal bestuur. “Dit kan zo niet langer, het is echt een ramp”, getuigt een buurtbewoonster.

Ilke Tobback

Te midden van het centrum in Aartselaar heerst een opvallende overlast van ratten. De beesten verzamelen in grote aantallen onder de bomen op het Laar en kruisen soms de omliggende straten. Niet alleen passanten, maar ook de horecazaken ondervinden er last van.

Een uitbater, die liever anoniem blijft, vertelt hoe haar zaak erdoor geteisterd wordt. “Als horecazaak is het zeker niet evident om ongedierte in de buurt te hebben. Vorige maand zat er zelfs een rat binnen. Die hebben we gelukkig kunnen vangen, maar dat was toch schrikken.” Om geen paniek te zaaien, wil de uitbater dat de klanten er zo weinig mogelijk van weten. Maar voor haar is de maat is wel vol en ze verwacht actie van het lokaal bestuur.

Geen rattenplaag

“Er zijn inderdaad ratten aanwezig in ons dorpscentrum, maar een rattenplaag is een groot woord”, reageert schepen van Leefmilieu Hans Cops (onafhankelijk). Volgens hem kan je pas van een plaag spreken als de beestjes een negatief effect hebben op de volksgezondheid of schade aanrichten en dat is momenteel nog niet het geval. “Bovendien is het niet de bedoeling om de ratten uit te roeien, zij behoren ook tot het ecosysteem.”

“Rattenplaag is een groot woord. Het is pas een plaag als de beestjes een negatief effect hebben op de volksgezondheid of schade aanrichten en dat is momenteel nog niet het geval”

Hans Cops (onafhankelijk)

Schepen van Leefmilieu

Samen met de plaatselijke rattenvanger, die al 18 jaar actief is, volgt schepen Cops de situatie op. Zo werkt Aartselaar sinds 2022 met een systeem van rattenboxen die gekoppeld zijn aan slimme technologie. “Daarvan zijn er vijftien verspreid over de gemeente. Op die manier kunnen we het aantal ratten op de verschillende plaatsen monitoren en kunnen we inspelen op die specifieke data. Gezien de problematiek steeds groter wordt op het Laar zullen we de boxen meer concentreren in de probleemzone. Zo hopen we de overlast op termijn te beperken”, legt de schepen uit.

Overlast in de buurt

Wanneer wij het Laar optrekken, merken we al snel dat de ratten voor gespreksstof zorgen bij de mensen op straat. Een van de buurtbewoners die de dieren al opmerkte, is Marijke Vandebroeck (64). “Ik zie ze hier vaak door het gras hollen, maar eigenlijk ben ik dat al gewoon. Bij mij thuis zit ik er ook mee. Daar probeer ik ze te bestrijden door met een tuinslang water in de holletjes te spuiten. Vergif gebruik ik niet, want ik ben bang dat het effect zal hebben op mijn huisdieren.”

Marijke denkt dat het een algemeen probleem is dat werd gestart door de verschillende rioleringswerken, maar hoopt wel dat het snel aangepakt wordt. “Zolang er geen actie ondernomen wordt, zal het zo blijven.”

Buurtbewoonster Marijke Vandebroeck.© it

Ook Meentje Verlooy (66) zag al meermaals de beestjes rondkruipen, volgens haar is de situatie een ramp. “Op het Laar krioelt het van de ratten. Overdag kan je ze gewoon heen en weer zien lopen tussen de bomen. Vooral op vrijdag, wanneer de markt er staat, is dat geen doen. Mensen komen hun boodschappen doen, maar worden dan opgeschrikt door dat ongedierte. Wij hadden vorig jaar al ratten in onze tuin, maar intussen blijft het probleem in onze gemeente maar aanslepen.”

“Op het Laar krioelt het van de ratten. Overdag kan je ze gewoon heen en weer zien lopen tussen de bomen. Vooral op vrijdag, wanneer de markt er staat, is dat geen doen. Mensen komen hun boodschappen doen, maar worden dan opgeschrikt door dat ongedierte”

Meentje Verlooy

Buurtbewoonster

Volgens haar zou het een oplossing zijn om de bomen waar de ratten onder schuilen in te snoeien langs de onderkant. “Op die manier zou je ze kunnen zien zitten of zelfs makkelijker vangen. In ieder geval is het aan de gemeente om hier iets aan te doen, want dit kan zo niet langer”, aldus de buurtbewoonster die ook opkomt voor de lokale kieslijst Samen NAP.

Meentje Verlooy met haar man Ronny Michiels (links), de boom die volgens Meentje de grootste schuilplaats vormt (rechts).© it

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV