Direct naar artikelinhoud
Atletiek

Klokkenluider dopingschandaal in atletiek: "Russische schorsing opheffen zou catastrofe zijn"

Grigory Rodchenkov was de architect van het Russische dopingprogramma in de atletiek.Beeld EPA

Grigory Rodchenkov, de klokkenluider die het Russische dopingschandaal in de atletiek aan het licht bracht, heeft aan het Wereldantidopingagentschap (WADA) laten weten dat de opheffing van de Russische schorsing "een catastrofe" zou zijn. Het WADA beslist vandaag of de schorsing van Rusland opgeheven moet worden.

Rodchenkov is de voormalige directeur van het Russische antidopinglaboratorium in Moskou en was architect van het dopingsysteem tussen 2011 en 2015. Hij bracht het schandaal in 2015 aan het licht, waardoor Rusland geschorst werd bij de federatie. 

Vandaag beslist het WADA over een mogelijke opheffing van de schorsing, maar daar is Rodchenkov tegen. "Het WADA mag niet ten prooi vallen aan de manipulaties en valse beweringen van het Russisch ministerie van Sport", opende Rodchenkov in een brief aan het Amerikaans dagblad USA Today. "Indien het WADA plooit, zal dat niet minder dan een catastrofe zijn voor een cleane sport."

"Het WADA mag niet ten prooi vallen aan de manipulaties en valse beweringen van het Russisch ministerie van Sport"
Grigory Rodchenkov

Rodchenkov gelooft niet dat Rusland een antidopinghouding heeft aangenomen. "Het lijkt mij catastrofaal Rusland opnieuw te integreren in de sport. Het zou een kaakslag zijn voor de olympische idealen, de strijd tegen doping en de bescherming van een cleane sport."

Ook het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA) sprak al zijn tegenkanting uit tegen de herintegratie van Rusland. "Wij hopen dat het WADA een beslissing zal nemen die atleten zal toelaten in een competitie met gelijke kansen te kunnen strijden, zonder de minste twijfel."