© BELGA

Titelstress? Brian Riemer wil emoties onder controle houden: “Weinig Anderlecht-analisten hadden dit verwacht”

Anderlecht staat voor het moment van de waarheid. Maken de Brusselaars het af en pakken ze de titel tegen Club Brugge (of op Antwerp een week later)? Coach Brian Riemer roept op om te genieten en de emoties onder controle te houden. “Iedereen moet nu al trots zijn op wat Anderlecht bereikte.”

Jürgen Geril

Hoe oud was u toen Anderlecht zijn laatste titel vierde? Het was in 2017, zeven jaar geleden dus. Zeno Debast was 13 jaar oud, Mario Stroeykens was slechts 12 jaar. Ze waren nog ukjes. Het is daarop dat Brian Riemer wil focussen voor het duel met Club Brugge.

LEES OOK. Club Brugge speelde al twintig wedstrijden meer dan Anderlecht: is dat een nadeel?

“We kunnen in de volgende twee matchen de titel pakken”, aldus de Deen. “Dat logischerwijs gepaard met nervositeit, maar ik hoop dat we ook van die strijd zullen genieten. Ik ben des te trotser op onze eigen jeugdproducten. Je ziet die jongens als Debast, Stroeykens, Sardella, Amuzu, Leoni, Verschaeren... en je voelt hun passie voor Anderlecht. Zij zagen als kinderen indertijd hoe deze club titels won en nu kunnen ze het zelf realiseren. Er is geen enkele journalist die dat scenario beter had kunnen schrijven. De jonkies kunnen hun allergrootste droom waarmaken. We moeten vooral beseffen dat we het verdienen om daar te staan.”

“Voetballen we zoals Barça en Man City? Neen”

Het plan van Riemer is om de druk goed te managen. Anderlecht gaat voor de hoofdprijs, maar het probeert zichzelf niet voorbij te snellen. “Ja, we hebben een titel nodig om echt terug te zijn als topclub”, vervolgde Riemer. “Ik pak dat kampioenschap ook liefst zo snel mogelijk. Als het kan, zondag thuis in het Lotto Park. Maar laat ons niet vergeten waar Anderlecht vandaan komt. Vorig seizoen zaten we hier toen deze club op de elfde plaats eindigde. Je vroeg me toen zelfs eerder op het seizoen of het kon dat Anderlecht zou degraderen... Wel kijk waar we nu staan. Er zijn weinig Anderlecht-analisten die dit hadden verwacht. Daarom denk ik dat iedereen al heel trots moet zijn op wat we realiseerden. We hopen de finale nu tot een goed einde te brengen.”

© BELGA

LEES OOK. Olivier Deschacht en Stijn Stijnen leiden de clash tussen Anderlecht en Club Brugge in: “Toen wij kampioen werden, trokken we de spelersvrouwen mee in het bad”

De kritiek die Anderlecht weleens krijgt dat het spel niet goed genoeg is, countert Riemer vakkundig. “Ik laat kritiek voor de criticasters. We staan op kop en pakten gemiddeld 1,8 punten per wedstrijd. Als iemand dat niet goed genoeg vindt, is dat voor zijn rekening. Voetballen we zoals Barça en Man City samen? Neen, er zijn nog heel wat stappen te zetten. Maar we hebben onszelf wel in een goeie positie gevoetbald en zijn verheugd dat de finish in zicht is.”

Vertonghen als motivator

Bij RSCA zijn ze alvast gretig om aan de topper tegen Club Brugge te beginnen. Het wordt zelfs de titelmatch, als Union eerder die dag niet wint van Cercle. “We gaan niet te veel naar Union kijken en vooral focussen op onze eigen prestatie tegen Brugge”, gaf Riemer nog mee. “Het wordt zeker een match waarin alles dichtbij elkaar ligt. We gaan aanvallen met de steun van ons publiek, maar onze tegenstander is zeker verplicht om te winnen. We mogen vooral onszelf niet verliezen in de emoties en goed blijven vasthouden aan het strijdplan.”

Jan Vertonghen zal ondanks zijn blessure overigens zijn rol spelen als aanvoerder. “Jan is de hele tijd nauw bij de ploeg betrokken gebleven”, besloot de coach. “Of hij nu zal speechen voor de match of individueel met de jongens zal praten: hij zal zijn rol spelen. Ook Jan staat te springen om deze klus af te werken.”

LEES OOK. Nicky Hayen houdt de druk af bij Club Brugge: “Spanning? Niemand had op voorhand gedacht dat we nog zouden meedoen”

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL