Katholieke kerk

De heilige maagd Maria gezien? Voorzichtig, waarschuwt Vaticaan

© AFP

Het Vaticaan zegt dat we voorzichtig moeten zijn met vermeende bovennatuurlijke gebeurtenissen of wonderen, zoals een huilende madonna of bloeddruppels van een kruisbeeld. Voortaan zal het zich sceptischer opstellen tegenover zulke meldingen.

yda, blg

Mariaverschijningen? Paus Franciscus is sceptisch. Vorig jaar zei hij al op de Italiaanse televisie dat verschijningen van de Heilige Maagd “niet altijd echt” zijn, en dat hij haar liever beschouwt als een richtingaanwijzer naar Jezus, dan als een manier om de spotlight op zichzelf te vestigen.

Incidenten gerapporteerd door gelovigen, waaronder de verschijning van ‘stigmata’ of de wonden van Jezus’ kruisiging op de handen en voeten van heilige mensen, werden vaak de basis van heiligdommen en pelgrimstochten. Verschijningen houden katholieke gelovigen al eeuwenlang bezig.

Maar het doctrinaire bureau van het Vaticaan (DFF) stelt vrijdag dat we voorzichtig moeten zijn met het beoordelen van die incidenten, al worden ze zeer uitzonderlijk door het Vaticaan als bovennatuurlijk erkend. Ze kunnen frauduleus zijn of gebruikt worden voor financieel gewin of een sekte. Wegens een toename van geruchten en de verspreiding van fake news op het internet zijn de huidige richtlijnen uit 1978 niet langer zinvol en werkbaar, zegt het machtige dicasterie.

Niet geverifieerd

“Soms gaat het om delicten, manipulatie, schade aan de eenheid van de Kerk, ongepast financieel gewin en ernstige leerstellige fouten die schandalen veroorzaken en de geloofwaardigheid van de Kerk kunnen ondermijnen”, aldus het Vaticaan.

Bisschoppen kunnen normaal gesproken een ‘nihil obstat’ afgeven. Daarmee geven ze toestemming om de verschijning te aanbidden, al erkennen ze die niet als ‘bovennatuurlijk’. Veel bedevaartsoorden gaan terug op vermeende verschijningen die niet werden geverifieerd door het Vaticaan, stelde de mededeling nog, “maar dat levert geen ernstige problemen op voor het geloof.”