© atv

Terug naar af voor omstreden project op braakliggend terrein aan Centraal Station

Antwerpen -

De Raad van State heeft vrijdag het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Pelikaanstraat vernietigd. Dat RUP maakte hoogbouw mogelijk, met twee torens van maximaal honderd meter, en is omstreden omdat projectontwikkelaars destijds meebetaalden voor de opmaak ervan.

Jan Stassijns

LEES OOK. Gemeenteraad keurt omstreden RUP Pelikaanstraat goed: “Projectontwikkelaar vraagt wat hij wil en het RUP wordt op zijn maat aangepast”

Het RUP Pelikaanstraat heeft betrekking op een stuk braakliggende grond en verouderde gebouwen in de Pelikaanstraat, vlak bij station Antwerpen-Centraal. Het plan maakt twee torens mogelijk van maximaal honderd meter en voorziet 1.629 ondergrondse parkeerplaatsen.

Het RUP stuit al sinds het begin op veel protest. Niet alleen vanwege de hoogbouw en de extra verkeersdruk van de grote parking, maar vooral over de manier waarop dat RUP tot stand kwam. Zo betaalde projectontwikkelaar Cordeel mee voor de opmaak ervan. Voor oppositiepartijen Groen, PVDA en CD&V het bewijs dat de stad toelaat dat ruimtelijke uitvoeringsplannen op maat van projectontwikkelaars worden aangepast. “Het is alsof je een leerling zijn eigen examen laat opstellen en het ook nog zelf laat verbeteren”, zei PVDA-fractieleider Peter Mertens daarover in 2022.

LEES OOK. Documenten tonen volgens Groen aan dat stadsbestuur, ondanks lopende procedure, verder werkt aan Pelikaansite: “Het staat zwart op wit”

Verschillende bedrijven die eigenaar of gebruiker zijn van kantoorgebouwen in het plangebied, vochten het RUP aan bij de Raad van State. Die laatste heeft het plan nu ook vernietigd, net als het besluit van de dienst milieueffectrapportage van de Vlaamse overheid, omdat het geen beoordeling bevat van de mogelijk windhinder die de hoogbouw zou veroorzaken.

Schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) laat weten het arrest te bestuderen, maar onthoudt zich van verdere commentaar.

“Roekeloos en arrogant”

Ben Van Duppen van oppositiepartij PVDA en lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober reageert wel. “Zelf een RUP bestellen en betalen is verregaande belangenvermenging en dit stadsbestuur liet dit gewoon toe”, reageert hij. “Er schort heel wat aan het project, maar het stadsbestuur heeft elk negatief advies naast zich neergelegd. De belangen van de projectontwikkelaar bleken belangrijker dan de bezwaren die er tegen het RUP werden ingebracht. De vernietiging is een belangrijke kans om een nieuwe visie voor deze belangrijke plek midden in onze stad te ontwikkelen.”

“Wat een prutswerk weeral van het stadsbestuur, Annick De Ridder op kop”

Ilse van Dienderen

Groen

Ook Groen-gemeenteraadslid Ilse van Dienderen reageert. “Wat een prutswerk weeral van het stadsbestuur, Annick De Ridder op kop”, stelt van Dienderen. “Roekeloos en arrogant. Het stond in de sterren geschreven dat dit RUP de juridische test niet zou doorstaan. Een zoveelste miskleun. Het is in de stad eindelijk tijd voor een ruimtelijk beleid op maat van buurten, niet op maat van projectontwikkelaars.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV