© EPA-EFE

Limburgers ontsnappen aan ergste watersnood in Zuid-Frankrijk: “Catastrofe voor de regio”

Elf doden, tientallen gewonden en honderden gezinnen die hun vernielde of overstroomde woningen halsoverkop moesten verlaten. Dat is de loodzware balans van de overstromingen in Zuid-Frankrijk. “Dit is een catastrofe voor de regio”, vertelt de Genkse Martine Temmerman vanuit het dorpje Courniou. “Bij ons zijn verschillende kleine wegen weggespoeld, maar we zijn aan het ergste ontsnapt.”

Ruben Steegen

Al sinds 2012 baten Martine en Eddy een buurtwinkeltje uit in het Zuid-Franse dorpje Courniou, dat iets ten noorden ligt van het zwaarst getroffen gebied rond Carcassonne. “Het onweert hier soms wel, maar wat we de afgelopen twee dagen over ons uit hebben gekregen, is ongezien”, vertelt Martine. “Vooral zondagnacht is er verschrikkelijk veel water naar beneden gekomen. Je kon zelfs niet buiten komen, zó hard regende het.”

In het departement Aude viel in enkele uren evenveel neerslag als normaal in drie maanden. Het waterpeil van de Aude steeg er in een mum van tijd naar een recordpeil. “Daarnaast heeft het hevig gewaaid, waardoor verschillende bomen zijn ontworteld. Rivieren zijn uit hun oevers getreden, met verschillende modderstromen tot gevolg.” Vooral het stadje Trèbes kreeg het zwaar te verduren. Daar vielen zes dodelijke slachtoffers.

Weggespoeld

Hoewel Martine en Eddy van het ergste gespaard zijn gebleven, beseffen ze dat ze veel geluk hebben gehad. “In ons winkeltje stond maandag een paar centimeter water, maar dat is niets vergeleken met de watersnood in de dorpjes hogerop. Daar zijn verschillende kleinere wegen weggespoeld en is het water enkele huizen ingelopen. Gewonden zijn er in de buurt van Courniou gelukkig niet gevallen”

© hbvl

De materiële schade in het Zuid-Franse departement Aude is gigantisch. “Zeker in de omgeving van Carcassonne heeft het water verwoestend uitgepakt. Uit hun oevers getreden rivieren en modderstromen hebben soms hele huisjes meegesleurd. In een dorp hier vlakbij is zelfs een stuk van de kerktoren ingestort na een blikseminslag. Voor de regio is dit niets minder dan een catastrofe.”

© AFP

Twee vermisten

Het natuurgeweld in Zuid-Frankrijk eiste tot nu toe al elf doden. Twee mensen zijn nog altijd vermist. Intussen zwelt ook de kritiek aan op de Franse meteorologische dienst (Méteo France) omdat er niet voldoende zou zijn gewaarschuwd voor de overvloedige regenval.

© AFP

© AP

© AP

© EPA-EFE