Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

Nieuws
Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 18:28
Afbeelding
beeld anp

Dat komt onder meer omdat de boetebedragen heel lang niet zijn geïndexeerd zodat de boete nog maar minder dan 30 procent is van wat de boete in 2005 voorstelde in economische zin. De Arbeidsinspectie onderzocht 24 casussen en concludeert dat het nuttig zou zijn de boetebedragen automatisch aan te passen aan de reële welvaartstijging en de inflatie. Dat gebeurt nu niet, schrijft de minister in een Kamerbrief. De vraag is volgens haar of en hoe hogere boetes bijdragen aan een oplossing.

Doel is ook om de positie van kwetsbare werknemers te verbeteren. Zij worden vaak flink onderbetaald en ook de arbeidsomstandigheden laten te wensen over. Volgens Van Gennip zijn er al maatregelen om misstanden op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Bekeken wordt nu wat wel werkt en wat niet. Zo moet wat haar betreft ook worden gekeken naar de pakkans, de preventieve werking van boetes en andere prikkels die ertoe bijdragen dat de wet wordt nageleefd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste landen plaatsen zich voor finale Eurovisie Songfestival

Kroatië, Oekraïne en Ierland zijn zoals verwacht de eerste finalisten van het Eurovisie Songfestival. Ook Servië, Portugal, Slovenië, Litouwen, Finland, Cyprus en Luxemburg kregen dinsdag tijdens de eerste halve finale genoeg stemmen van het publiek.

Afbeelding

Proces tegen Trump in documentenzaak tot nader order uitgesteld

De rechtszaak tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in de affaire rond het achterhouden van geheime documenten is voor onbepaalde tijd uitgesteld, melden Amerikaanse media. Daarmee is de startdatum van 20 mei van de baan, laat rechter Aileen Cannon weten.

Afbeelding

Politie treedt nog niet op tegen de bezetting van UvA-terrein

De politie zal vooralsnog niet optreden tegen de bezetting van het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door demonstranten. Dat heeft de driehoek besloten (politie, OM en stadsbestuur).

Afbeelding

Demonstranten op bezet terrein UvA houden zich stil

De demonstranten op het bezette terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) proberen geen geluidsoverlast te veroorzaken. Mensen proberen elkaar stil te houden zodat de politie niet hoeft op te treden tegen geluidsoverlast.

Afbeelding

Rutte raakt enige rivaal niet kwijt in race om NAVO-topbaan

Mark Rutte raakt zijn enige rivaal in de race om het NAVO-leiderschap niet kwijt. De Roemeense president Klaus Iohannis benadrukte dat hij zich niet terugtrekt, hoewel vrijwel alle NAVO-lidstaten zich inmiddels achter de demissionaire premier hebben geschaard als opvolger van s..

Afbeelding

Ook na weer dag onderhandelen nieuw kabinet nog niet in zicht

Na opnieuw een lange dag van onderhandelingen is een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB nog steeds niet in zicht. Of ze er met zijn vieren uitkomen, blijft wellicht tot 15 mei onzeker, zeiden de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol na afloop van de besprekingen tusse..