Sunak: doorreizen asielzoekers bewijs voor succes Rwanda-plan

Nieuws
Rishi Sunak ziet in het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland een bewijs voor de afschrikkende werking van zijn omstreden plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten. De Britse premier zei dat in een interview met Sky News, dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 19:17
Afbeelding
beeld anp

De Ierse minister van Justitie, Helen McEntee, vertelde een parlementaire commissie deze week dat naar schatting 80 procent van de personen die een verblijfsvergunning hopen te krijgen het land binnenkomt via Noord-Ierland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk.

‘Illegale migratie is een wereldwijd probleem. Daarom zie je steeds meer landen praten over een partnerschap met derden. Dit toont, denk ik, ook dat afschrikking effect heeft doordat mensen zich zorgen gaan maken over hun overtocht. Als mensen illegaal ons land binnenkomen, terwijl ze weten dat ze geen kans maken te mogen blijven, zien ze er misschien vanaf. Daarom is het Rwanda-plan zo belangrijk’, aldus Sunak.

Over de wetgeving die de uitzetting van vluchtelingen naar en opvang in Rwanda mogelijk maakt, wordt maandag na eindeloze parlementaire discussies in het Lager- en Hogerhuis vermoedelijk een besluit genomen. De meeste illegalen komen Engeland binnen vanuit Noord-Frankrijk op kleine, vaak gammele en overvolle bootjes.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Songfestivaldeelneemster Albanië: breng Joost alsjeblieft terug

De Albanese inzending voor het Eurovisie Songfestival, die zich eerder niet wist te plaatsen voor een plek in de finale, doet een oproep voor de terugkeer van de gediskwalificeerde Joost Klein. Dat schrijft Besa in een bericht op X.

Afbeelding

Gewapende tak van Hamas deelt video van Israëlische gijzelaar

De gewapende vleugel van Hamas, de Al Qassam-brigades, heeft een video op Telegram geplaatst waarop een Israëlische gijzelaar te zien is. Het gaat om de 51-jarige Nadav Popplewell die op 7 oktober vorig jaar samen met zijn moeder werd ontvoerd uit een kibboets.

Afbeelding

Wagensveld slaagt erin koran te verbranden in Arnhem

Pegida-voorman Edwin Wagensveld heeft zaterdagmiddag in Arnhem een koran verbrand. Een eerdere poging in januari dit jaar mislukte omdat er rellen uitbraken. Zaterdag zijn er op de plek van de verbranding geen tegendemonstranten op de been.

Afbeelding

Buitenlandse media over Klein: een favoriet naar huis gestuurd

Dat Joost Klein niet mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival is ook groot nieuws in het buitenland. Het Britse BBC schrijft dat 'de artiest naar huis is gestuurd' en noemt de Nederlander een van de favorieten die de wedstrijd dit jaar had kunnen winnen.

Afbeelding

Gräper: diskwalificatie Klein teleurstelling voor ons allemaal

De diskwalificatie van de Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein is "een teleurstelling voor ons allemaal". Dat laat staatssecretaris Fleur Gräper van Cultuur en Media weten. Dat besluit valt "enorm zwaar. In de eerste plaats voor Joost."

Afbeelding

Honderden herdenken op de Dam Palestijnse dag van 'catastrofe'

Op de Dam in Amsterdam hebben zich enkele honderden mensen verzameld voor de herdenking van 76 jaar Nakba, ofwel de catastrofe. Op deze dag wordt herdacht dat in 1948 na het ontstaan van de staat Israël honderdduizenden Palestijnen werden verdreven of op de vlucht sloegen.