© Photo News

Antwerp speelt pas in derde voorronde Europa League: “Zowel sportief als organisatorisch is dit een geschenk”

UEFA bevestigt dat KV Mechelen niet mag deelnemen aan Europa League. België behoudt wel vijf Europese tickets. Dat betekent dat Antwerp pas speelt in de derde voorronde van de Europa League. AA Gent speelt nu toch Europees en moet op 25 juli al aan de bak tegen het Roemeense Viitorul Constanta.

jtp, dige, pego

Antwerp moest in principe volgende week al Europees debuteren in de eerste voorronde tegen het Roemeense Viitorul Constanta, maar krijgt nu het ticket van Standard in de tweede voorronde. Die matchen staan gepland op 8 en 15 augustus. Welke tegenstander Antwerp krijgt, wordt volgende week maandag (22/07) geloot.

De plaats van KV Mechelen in de groepsfase van de Europa League zal dus worden ingenomen door Standard. De Rouches moeten daardoor niet langer aantreden in de derde voorronde.

AA Gent tegen Viitorul Constanta

AA Gent zat in de wachtkamer, maar zal nu toch Europees voetbal krijgen dit seizoen. Op 25 juli komt Viitorul Constanta op bezoek in de Ghelamco Arena, een week later vindt de terugmatch in Roemenië plaats.

De beslissing van de UEFA volgt op het definitieve vonnis van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) van woensdag. Het arbitragehof had beslist dat KV Mechelen een seizoen lang geen Europees voetbal en bekervoetbal mocht spelen.

Antwerp opgelucht na beslissing UEFA

Niets dan blije gezichten bij voetbalclub Antwerp donderdagavond, nadat de beslissing van de UEFA was bekendgemaakt. De Great Old moet nu pas twee weken later aan zijn Europees avontuur beginnen en dat is in alle opzichten goed nieuws. “Zowel sportief als organisatorisch is dit een geschenk”, zegt woordvoerder Dimitri Huygen.

De zenuwen stonden de afgelopen dagen gespannen bij Antwerp. De club was zich volop aan het voorbereiden op zijn eerste Europese wedstrijden in 22 jaar, maar zonder enige zekerheid over exacte tegenstander én data. Zo kon Antwerp tot vandaag zelfs nog geen tickets verkopen voor de mogelijke ‘thuiswedstrijd’, volgende week donderdag op de Heizel tegen Viitorul.

Die voorbereiding mag nu opgeborgen worden. Niet Antwerp maar Gent speelt volgende week donderdag thuis tegen het Viitorul en moet een week later naar Roemenië afreizen voor de return. Antwerp heeft nu nog drie weken om zijn eerste Europese wedstrijd voor te bereiden, in de derde kwalificatieronde voor de Europa League. Maandag wordt in het Zwitserse Nyon geloot voor die ronde, die zal gespeeld worden op donderdagen 8 en 15 augustus. Pas maandag weet Antwerp ook of het eerst thuis dan wel uit moet spelen.

“We zijn op alle vlakken tevreden. Ten eerste voor het Belgisch voetbal, dat het vijfde ticket niet verloren is en nog doorgeschoven wordt naar Gent”, zegt Antwerp-woordvoerder Dimitri Huygen. “Maar voor ons is het organisatorisch een zegen. Pas op, we waren al goed voorbereid, ook voor volgende week onze ‘thuiswedstrijd’ in Brussel, in goede samenwerking met de Brusselse politie en de Heizel. Alleen werd het wel erg kort dag om nog fatsoenlijk tickets te verkopen en dergelijke. Nu kunnen we die voorbereiding gebruiken als generale repetitie en vanaf maandag, meteen na de loting, véél gerichter en beter onze terugkeer in Europa organiseren. En door die extra weken kunnen we ongetwijfeld ook veel meer volk richting Heizel lokken en er in Brussel één groot rood-wit feest van maken. Uitverkocht? Een benadering van onze eigen stadioncapaciteit zou al fantastisch zijn.”

En ook sportief is de beslissing van de UEFA een meevaller. Coach Bölöni was al geen grote fan van de snelle Europese duels tegen Viitorul. “Ik had die match liever niet gespeeld want aan zo’n toernooi moeten beginnen zonder gerodeerd te zijn, zonder echt getest te zijn geweest, is een nadeel”, liet de Roemeen eind vorige week optekenen. “Wie wél al aan de competitie begonnen is (zoals Viitorul), is in het voordeel. Dat we naar Roemenië moeten, maakt het trouwens extra moeilijk want ik weet nu al dat ze het daar gaan zien als een wedstrijd tegen mij - één van hen. Ik heb nog altijd een huis in Roemenië en ga er geregeld met vakantie. Ook daarom was ik niet zo blij met deze loting.”

“Ook de coach zal inderdaad tevreden zijn”, glimlacht Huygen. “Dit zorgt toch voor minder druk volgende week en zo kan de ploeg zich optimaal focussen op de start van de competitie. Iedereen dus blij.”

MEER OVER Royal Antwerp FC