Erdogan: “Moord op Khashoggi zorgvuldig gepland, geen sprake van vechtpartij”

© REUTERS

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is er geen twijfel mogelijk. De moord op de kritische Saudische journalist Jamal Khashoggi was geen ongeluk, maar wel een zorgvuldig geplande politieke moord. Dat heeft hij dinsdag gezegd tijdens een bijeenkomst van zijn partij AKP.

adm

Tijdens een speech in het Turkse parlement heeft president Erdogan toelichting gegeven bij het onderzoek naar de moord op de kritische Saudische journalist Jamal Khashoggi. Eerder werd de Saudische versie van de feiten - met name dat Khashoggi gestorven is in een uit de hand gelopen gevecht - al op grote scepsis onthaald. “Het is intussen zeker dat hij vermoord werd in het Saudische consulaat”, klonk het. Volgens erdogan is er sprake van een politieke moord.

Zo werden verschillenden mensen uit Saudi-Arabië ingevlogen. Volgens Erdogan ging het om een doodseskader. De Turkse president sprak over een vijftienkoppig team dat van Saudi-Arabië naar Istanbul reisde.

Er zou geen sprake zijn van een vechtpartij, de journalist werd in de val gelokt. “De harddisks en camera’s in het consulaat werden op voorhand verwijderd en Khashoggi werd gebeld om zijn afspraak die dag nog eens te bevestigen”, aldus Erdogan. Een dag voor de moord hebben drie Saudi’s omliggende bossen verkend. “Alle bewijzen tonen aan dat Khashoggi het slachtoffer is geworden van een zeer gruwelijke moord.”

Nog volgens Erdogan moeten de betrokkenen in Turkije berecht worden. Hij pleit ervoor om de zaak tot op het bot uit te spitten. Zo wil hij naar eigen zeggen dat de direct betrokkenen bij de moord én de opdrachtgevers berechten. “De schuld bij een handvol officieren van de inlichtingendiensten leggen, zal ons niet tevredenstellen.” Hij zei ook nog dat hij niet twijfelde aan de oprechtheid van de koning. Hiermee insinueert Erdogan dat de kroonprins mogelijk de opdracht tot de moord gaf.

De Turkse president gaf nog aan dat hij niet zal rusten tot de volledige waarheid aan het licht gebracht is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen