thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Gepakt met 2.500 kg cocaïne, toch willen deze Limburgers de vrijspraak

Het proces over de vondst van 2,5 ton cocaïne verborgen in marmerblokken, de grootste drugsvangst ooit in Limburg, vindt op 4 en 11 mei volgend jaar plaats. Dat is vrijdag in de Hasseltse correctionele rechtbank beslist. Op de beklaagdenbank zitten vijf verdachten uit Maasmechelen en Dilsen-Stokkem plus vier vennootschappen. De verdediging gaf alvast aan voor de vrijspraak te gaan en wijst met beschuldigende vinger naar de vermoedelijke uitvoerders van het goedje in Brazilië. “Het wordt alles of niks”. De drugs hadden een groothandelswaarde van 75 miljoen euro.

GeHo

In het weekend van 27 en 28 maart 2016 ging de bal aan het rollen toen de federale gerechtelijke politie binnenviel in de gebouwen van vier pas opgerichte vennootschappen in de steenhouwsector. Het ging om de Lommelse firma Stone 4 World, Inter MarmerTrading (Heist-op-den-Berg), Naturel Stone Company (Lommel) en Artifex Max (Overpelt). In een loods aan de Gaston Eyskenslaan in Overpelt stootten de speurders op drie marmerblokken van 15 ton. In elk blok bleek ongeveer 500 kilo cocaïne te zitten. Eind april in 2016 werden nog twee blokken marmer gevonden in de haven van Antwerpen. De blokken, die zo verlijmd waren dat de naad nauwelijks zichtbaar was, waren eerder al in beslag genomen maar moesten toen nog worden uitgekapt om de 928 kilo eruit te kunnen halen.

Tijdens de operatie met codenaam ‘Blockbuster 2’ werden huizen, appartementen, luxewagens en dure racepaarden in beslag genomen. De Belgische verdachten zijn intussen op vrije voeten, ook het vermeende spilfiguur die onder voorwaarden de gevangenis verlaten heeft. Hij liet verstaan niets van de drugs in de blokken af te weten en voor de vrijspraak te gaan. Intussen zijn er in Brazilië ook enkele vermoedelijke kopstukken opgepakt. De verdediging hekelde vrijdag dat ze op dat luik van het dossier nog geen inzage gekregen hadden. Wordt dus in mei vervolgd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer