Tij begint te keren voor May

Theresa May © AP

Michael Gove © AP

thumbnail: Theresa May
thumbnail: Michael Gove

Na de onafgebroken stortvloed van kritiek op het Brexit-plan lijkt Theresa May niet meer helemaal alleen te staan. Een aantal harde Brexiteers neemt het nu toch op voor haar. En dat komt geen moment te vroeg.

Wim Lecluyse

De meest opmerkelijke steun komt van Michael Gove, de minister van Milieu. Aangezien hij een uitgesproken voorstander van een Brexit zonder toegevingen aan Europa is, werd zelfs verwacht dat hij zijn ontslag zou indienen. Gove had donderdagavond een gesprek met May en besloot na afloop om wel deel te blijven uitmaken van de regering.

Gove neemt het nu zelfs volmondig op voor May. ‘Het is van levensbelang dat we ons erop toeleggen om de juiste deal te sluiten’, zegt hij nu. ‘Ik kijk ernaar uit om mijn werk verder te zetten met al mijn collega’s in de regering en in het parlement, om zo Groot-Brittannië van de best mogelijke toekomst te verzekeren.’

Minister van Handel Liam Fox besloot ook aan te blijven, en deed een zonneklare oproep aan zijn collega's om een 'rationele en redelijke' keuze te maken. 'We zijn niet verkozen om te doen wat we willen. We zijn verkozen om te doen wat in het belang van het land is. Ik hoop dat we het er als parlement eens over raken dat een deal beter is dan geen deal.'

May kan hoop putten uit de steun van Gove en Fox. Als zij zich als gezaghebbende stemmen mengen in het debat, is de kans reëel dat nog meer morrende partijgenoten zich toch aansluiten bij het kamp van May. En dat is noodzakelijk: bij verdeeldheid is de kans dat het akkoord geen vereiste meerderheid haalt in het parlement erg groot.

Nog andere prominenten lieten ook al weten vast te houden aan hun functie, al bleven van hun kant complimentjes aan het adres van May achterwege. Het gaat om minister voor Ontwikkelingssamenwerking Penny Mordaun en parlementsvoorzitter Andrea Leadsom.

Vrijdagavond liet ook de Ierse premier Leo Varadkar weten dat het huidige akkoord over de Brexit de enige manier is om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te beletten. 'De harde grens kan vermeden worden door het onderhandelde akkoord te onderschrijven', zei hij tegen journalisten. 'In elk ander geval, waarbij een akkoord uitblijft, stevenen we af op een harde grens.'

Nieuw referendum

Tot dusver moest May het stellen met steun uit de gematigde vleugel, die weliswaar ook alle middelen uit de kast haalt. Zo liet een minister gisteren anoniem aan de BBC weten dat als de regering zou vallen, hij expliciet zou oproepen om een nieuwe referendum uit te schrijven. Mogelijk heeft dat dreigement de toon van een aantal radicale Brexiteers ook gematigd: als ze de regering zouden doen vallen, zouden ze mogelijk helemaal géén Brexit krijgen.

Ook vanuit Brussel kwam een opsteker voor May. Een diplomaat liet na een vergadering van de 27 overige EU-landen fijntjes weten dat het akkoord wat de EU betreft in orde is. Ruimte voor nieuwe onderhandelingen ziet hij echter niet meer. Brexiteers moeten dus niet te veel rekenen op nieuwe gesprekken: ze moeten het met dit akkoord doen, of zonder akkoord.

Nog steeds geen motie van wantrouwen

Ondertussen blijft het wachten op de aangekondigde motie van wantrouwen binnen de conservatieve partij. Volgens de geruchtenmolen zijn de nodige handtekeningen verzameld, maar het is niet duidelijk waarom die motie dan nog niet ingediend is. Zelfs als die motie er komt, is de kans klein dat de helft van haar partijgenoten zich tegen May keert. Maar imagoschade zou er zeker wel zijn.