© kma

Personen met verschillende zorgvragen samen onder één dak

In de Smissestraat vlak achter WZC De Buurt werd woensdag de eerste steen gelegd van tien nieuwe sociale huurwoningen voor personen met een verschillende zorgvraag. Er komt ook een ontmoetingsruimte.

Kristin Matthyssen

De ‘eerstesteenlegging’ was eigenlijk een formaliteit, want in de realiteit staat de ruwbouw al half overeind. Schepen van Sociaal Beleid en OCMW Cindy Van Paesschen (N-VA) en schepen van Openbare Werken Danny Van de Velde (N-VA) assisteerden burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) bij het metsen van wat dan maar de eerste gevelstenen waren. In haar speech verwees de burgemeester uitdrukkelijk naar het vorig bestuur en specifiek naar vorig OCMW-voorzitter Katrien Schryvers (CD&V), die heel hard aan de kar trok om dit voor Vlaanderen uniek project te realiseren.

Het gaat om een samenwerking van de gemeente en het OCMW van Zoersel met als partners Beschut Wonen De Sprong, Monnikenheide en sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen. Die eerste twee zijn voorzieningen van de vzw Emmaüs, respectievelijk voor mensen met een psychiatrische problematiek en een verstandelijke beperking. In de tien sociale huurwoningen kunnen personen terecht met een verschillende zorgnood, en dat is baanbrekend. ”Het ‘label’ maakt niet uit. Hier kunnen mensen wonen met bijvoorbeeld een autismespectrumstoornis, die wat meer structuur nodig hebben. Of personen met een licht verstandelijke beperking of mensen die al langer psychiatrische hulp krijgen. Voor hen is het niet evident om op de gewone huurmarkt iets te vinden. Ook oudere mensen die bijvoorbeeld hun partner verloren hebben, kunnen hier een stuk verbondenheid terugkrijgen”, schetste Johan Vermeeren, pedagogisch directeur van Monnikenheide.

Burgemeester Verstreken wees naar de centrale, groene ligging, middenin het centrum. De ontmoetingsruimte met bijbehorende activiteiten is niet enkel voor de bewoners van de tien huurwoningen bedoeld, maar ook voor de bewoners van WZC De Buurt, hun vrijwilligers en de buurtbewoners uit de Smissestraat en omgeving. “Zo willen we buurtzorg en inclusie stimuleren”, zegt de burgemeester.

Als de woningen klaar zijn, staat sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen in voor de toewijzing op basis van een gemeentelijk toewijzingsreglement. “Mensen uit de doelgroep die een band hebben met Zoersel krijgen voorrang”, zegt Daan De Veuster van De Voorkempen.

Het project liep enige vertraging op, omdat in de zomer van 2018 beroep werd aangetekend tegen de afgeleverde omgevingsvergunning. Op 20 december 2018 verwierp de Antwerpse deputatie dit beroep echter. De voorziene bouwtijd is vijftien maanden.

© kma

© kma