Ook dat nog Nederland

Kandidaat-premier Plasterk stuurt lezersbriefje naar krant met excuses aan Omtzigt: “Sorry Pieter!”

Ronald Plasterk heeft vrijdag in een brief in De Telegraaf zijn excuses aangeboden aan Pieter Omtzigt, de leider van coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). In een eerdere fase van de regeringsvorming kregen de twee het aan de stok. Plasterk was toen informateur, ondertussen maakt hij kans om premier te worden.

yda
Bron: belga, de telegraaf

“Sorry Pieter!”, schrijft Plasterk (PvdA) in de brief aan De Telegraaf, waarvoor hij eerder ook columns schreef. De voormalige informateur geeft toe dat hij een fout maakte door een boekje open te doen over gebeurtenissen achter de schermen, zeker omdat in die rol van hem discretie verwacht werd. “Ik had dat niet moeten doen.”

Aan het eind van Plasterks informatieronde in februari had Omtzigt de regeringsonderhandelingen even verlaten. Hij gebruikte daarvoor Plasterks dienstauto. Wat die niet wist, was dat Omtzigt naar een hotel in Den Haag reed, om daar aan journalisten zijn vertrek uit de onderhandelingen aan te kondigen.

Misplaatst

Omtzigt was er niet van gediend dat Plasterk het incident achteraf onthulde in een Kamerdebat. “Het was onnodig en misplaatst”, geeft Plasterk nu toe in zijn berichtje in De Telegraaf, dat hij ondertekent met ‘R. Plasterk, Amsterdam’. Naar eigen zeggen bood hij eerder al persoonlijke excuses aan bij Omtzigt.

Bijna zes maanden na de verkiezingen hebben de partijen PVV, VVD, BBB en NSC een regeerakkoord bereikt over de vorming van een rechtse regering in Nederland. Het is nog niet duidelijk wie eerste minister zal worden. Volgens berichten in Nederlandse media circuleert de naam van Ronald Plasterk nadrukkelijk, maar bestaan er vooral bij Omtzigt twijfels over de kandidaat-premier.