Sofie en Lennert zijn enthousiast voor de Vlaamse Houtproef.© Dirk Vertommen

Leerlingen Houttechnieken TSM nemen deel aan Vlaamse Houtproef: “Zo kunnen we waardevolle ervaring opdoen”

Mechelen -

De leerlingen van het vierde jaar Houttechnieken van de Technische Scholen Mechelen (TSM) namen donderdag deel aan de Vlaamse Houtproef. Dat is een wedstrijd voor alle Vlaamse leerlingen houtbewerking om het beroep van schrijnwerker in de kijker te zetten.

Stijn Van de Sande

TSM neemt al verschillende jaren deel aan de Vlaamse Houtproef, die georganiseerd wordt door koepelorganisatie Embuild en Vaspa, de beroepsvereniging voor schrijnwerkers in de provincie Antwerpen. De leerlingen uit de houtrichtingen van net geen vijftig scholen uit heel Vlaanderen krijgen voor de wedstrijd een opdracht. Die moeten ze in een dag tijd tot een goed einde proberen brengen.

“We zijn er vanmorgen aan begonnen en krijgen tot 18 uur de tijd om een bijzettafeltje te maken”, zeggen Lennert Vandenberghe (16) en Sofie Peetermans (15). “Vooraf wisten we totaal niet wat de opdracht precies zou inhouden, dat maakt het best pittig. We worden ook geconfronteerd met bepaalde technieken die we nog niet zagen in de les. Het is dus best een uitdagende wedstrijd, maar we doen er graag aan mee.”

Eén van de leerlingen aan de slag in de werkplaats van de school.© Dirk Vertommen

Vorig jaar vielen drie leerlingen van TSM in de prijzen. “Natuurlijk hopen we dat ook onze tafeltjes zo goed zullen zijn dat we een prijs winnen”, zeggen Lennert en Sofie. “We zijn allebei een beetje per toeval in de opleiding Houttechnieken terechtgekomen, maar we hebben de liefde voor het vak echt ontdekt. Dat de school deelneemt aan dit soort wedstrijden, geeft ons de kans om waardevolle ervaring op te doen voor later.”

Technisch adviseur Erwin De Smedt begeleidt een van de leerlingen.© Dirk Vertommen

Met de Vlaamse Houtproef willen Embuild en Vaspa het beroep van schrijnwerker in de kijker zetten. “De focus ligt op handwerk, terwijl wij de leerlingen in de les vooral met machines leren werken”, zegt technisch adviseur Erwin De Smet van TSM. “Dat maakt het iets moeilijker voor de leerlingen, maar levert hen ook extra kennis op. Het enthousiasme en de wil om het goed te doen, is erg groot bij onze scholieren. Daar zijn we trots op.”

Jongeren die zelf interesse hebben om Houttechnieken of een andere richting in TSM te volgen, kunnen op zaterdag 20 april een bezoekje brengen aan de Openschooldag. Bij de houtafdeling krijgen bezoekers alvast een kleine attentie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners