De Sint-Niklase kunstenaar Koerie nam de eerste glascontainer op het Westerplein onder handen.© yjs

Glascontainers krijgen kleurrijk jasje in strijd tegen sluikstort: “Verfraaiing heeft positief effect op netheid van omgeving”

Sint-Niklaas/Sint-Gillis-Waas/Temse/Stekene/Waasmunster -

Afvalintercommunale Miwa heeft op het Westerplein in Sint-Niklaas een eerste kunstzinnige glascontainer voorgesteld. Verspreid over het Waasland krijgen tien containers een kleurrijk jasje aangemeten. Miwa wil zo de netheid rond de glassites verbeteren.

Yannick Joos

Wie zich op het Westerplein begeeft, kan voortaan niet meer naast de kleurrijke glascontainer van Miwa kijken. Met de in het oog springende containers wil de intercommunale de strijd aangaan met sluikstort.

“Sluikstort en zwerfvuil zijn ergernis nummer 1 bij burgers en ook rond de afval-brengpunten wordt steeds meer sluikstorten aangetroffen”, zegt communicatieverantwoordelijke Maxime Vanderhaeghen van Miwa. “Uit onderzoek blijkt dat het verfraaien van afvalbrengpunten een positief effect heeft op de netheid van de containers en hun directe omgeving.”

Tien plaatsen in Waasland

Daarom laat Miwa nu tien verschillende glascontainers op evenveel plaatsen in het Waasland beschilderen door diverse kunstenaars. De eerste glasbol aan het Sint-Niklase Westerplein werd onder handen genomen door lokale kunstenaar Koerie.

“Het was een fijne uitdaging waar ik goed een week plezier aan heb beleefd”, aldus Koerie. “Het ontwerp bestaat uit spelende kinderen, een knipoog naar de Buitenspeeldag. Ik hoop in ieder geval dat het zijn effect niet mist.” (Lees verder onder de foto)

De kleurrijke glascontainers moeten het hoofd bieden aan de sluikstortproblematiek.© yjs

Ook de glasbollen in het Reynaertpark, Spoorweglaan, Passtraat en Slachthuisstraat krijgen een artistiek jasje, net als de container in de Blokstraat in Sint-Gillis-Waas, de Nachtegaalstraat in Stekene, de Vlietdam en de Vroonhoflaan in Temse en het kruispunt van de Lange Veldstraat met de Groenselstraat in Waasmunster.

LEES OOK. Vernieuwde streetartkaart loodst Sint-Niklazenaren langs 42 kunstwerken: “Voor het eerst is de kaart uitgewerkt in zakformaat”

Bart Warnier van Wham Office leidt het kunstproject in goede banen. De containers die zich in het centrum van Sint-Niklaas bevinden, zijn ondertussen ook opgenomen in de nieuwe streetartkaart van de stad.

© yjs

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER