Protest tijdens de gemeenteraad in Zwijndrecht tegen de fusie.© Joris Herregods

Vlaams Parlement keurt fusie Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht goed: “Geen idee of we er nog verder tegen gaan strijden”

Beveren/Kruibeke/Zwijndrecht -

Het Vlaams Parlement heeft woensdagavond de fusie tussen Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht goedgekeurd. De nieuwe fusiegemeente is nu haast niet meer tegen te houden, en dat beseffen ook de tegenstanders ervan.

Dieter Verschooren

Zowel de gemeenteraden van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht als het Vlaams Parlement hebben de fusie tussen de drie buurgemeenten goedgekeurd. Daarmee is de fusiegemeente Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht, een andere naam werd nog niet gevonden, bijna niet meer te stuiten. Enkel een nieuwe procedure bij het Grondwettelijk Hof zou nog voor een kentering kunnen zorgen, maar die kans is klein en dat weet ook de burgerbeweging Hart Voor Zwijndrecht die nog steeds niet wil weten van een fusie.

LEES OOK. Vlaams Parlement keurt alle dertien gemeentefusies goed, ook controversiële Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht

In Beveren en Kruibeke hebben politici en burgers zich neergelegd bij de fusie, maar in Zwijndrecht blijft een strijdlustige groep burgers zich hardnekkig verzetten. Maar nadat de klachten tegen de fusie bij de Raad van State werden verworpen, en nu ook het Vlaams Parlement de fusie goedkeurde zakt de moed hen in de schoenen. “We moeten nu eerst goed overwegen of het nog wel de moeite is om nog een procedure op te starten bij het Grondwettelijk Hof, aangezien dat alweer een pak geld zal kosten en de slaagkansen blijkbaar klein zijn”, zegt woordvoerder van Hart Voor Zwijndrecht Sabrina Van Broeck.

Hart Voor Zwijndrecht verwijst naar de manier waarop de gemeenteraad de fusie voor hun thuisgemeente goedkeurde. “Er is een wisselmeerderheid gevormd met verschillende partijen uit de oppositie, Vlaams Belang en N-VA, en CD&V dat in de meerderheid zetelt”, zegt Van Broeck. “Intussen zijn de leden van Vlaams Belang die voor de fusie stemden al uit hun partij gezet omdat ze voor de fusie stemden ondanks dat tachtig procent van de deelnemers aan de volksbevraging duidelijk tegen de fusie stemde, en de fusie dus niet gedragen wordt door de bevolking. Dat is toch wel frappant.”

LEES OOK. Vlaams Belang zet twee Zwijndrechtse raadsleden die voor fusie stemden uit partij: “Men moet zich neerleggen bij de wil van het volk”

Alle registers werden dus al opengetrokken door Hart Voor Zwijndrecht om de fusie tegen te houden, maar ze voelen zich niet voldoende gehoord. “Daarom lanceren we een oproep naar zowel de Vlaamse als de federale politiek om een orgaan te creëren waar burgers terecht kunnen met hun bezorgdheden omtrent fusies”, zegt Sabrina Van Broeck. “Er zullen in de nabije toekomst nog fusies volgen, al dan niet verplicht. Het is dan ook van groot belang dat de burgers hun verhaal kunnen doen als zo’n fusie fout loopt, want dat is nu nog niet voldoende het geval naar ons gevoel. In Zwijndrecht is het nu misgelopen en we willen voorkomen dat een soortgelijk dossier in een andere gemeente nog eens voorkomt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners