Begaf België zich in 2016 op Syrische bodem?

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). © ISOPIX

Volgens VRT NWS is de Belgische militaire veiligheidsdienst in 2016 in het noorden van Syrië geweest. Defensieminister Steven Vandeput zei nochtans al herhaaldelijk dat er nooit Belgen op Syrisch terrein kwamen. Dat is ook zo voor gewapende militairen die gaan vechten, bevestigt hij vrijdag op Radio 1. ‘Maar de militaire inlichtingendienst doet alles opdat de militairen veilig zouden kunnen werken.’

rdc

Dat de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (Adiv) in 2016 met Koerdische strijders rond de tafel zat over een mogelijke samenwerking, was al langer bekend. Tot nu heerste echter het vermoeden dat dat in Noord-Irak gebeurde, maar volgens VRT NWS is Adiv minstens twee keer naar Syrië geweest. Het ging om ‘erg korte verkenningsmissies, van een dag of zo’, zeggen bronnen aan de openbare omroep.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft publiekelijk altijd gezegd dat er geen Belgische ‘boots on the ground’ zijn in Syrië. In een reactie bij De Ochtend op Radio 1 blijft hij daarbij. Hij zegt wel dat hij ‘liever niet op de hoogte is van elk detail van elke operatie’ van de militaire inlichtingendienst, ‘die soms praten met mensen met wie we liever niet praten’.

Geheim

Nog volgens Vandeput zijn de operaties van Adiv per definitie geheim. ‘Ze worden uitgevoerd op basis van het inlichtingenstuurplan en daarbij wordt het wettelijk kader rigoureus gevolgd’, benadrukte hij. De minister wijst er ook op dat het Comité I, dat toezicht houdt op de inlichtingendiensten, op de hoogte is van elke operatie van het Adiv.

Begin dit jaar vernam De Standaard dat het ontslag van de toenmalige generaal van de militaire geheime dienst, Eddy Testelmans, onder meer te wijten was aan zijn eigengereide optreden. Zo had hij op eigen initiatief contacten gelegd in conflictgebieden, en bracht hij Chef Defensie Marc Compernol en minister Vandeput (N-VA) daar bewust niet van op de hoogte.

Volgens VRT NWS zou Testelmans ook deze Syrische verkenningsmissies pas na de feitelijke operatie zelf, in cryptische bewoordingen hebben laten goedkeuren via de Nationale Veiligheidsraad.