Veel meer wietteelt dan gedacht

Nieuws
De wietteelt in Nederland blijkt veel groter dan gedacht en dat kan weleens gevolgen hebben voor het geld dat Nederland moet afdragen aan Brussel.
anp
vrijdag 25 mei 2018 om 03:00

Den Haag

Dit is naar voren gekomen uit een grote revisie van oude economische cijfers door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij nader inzien blijven er veel meer illegale wiettelers buiten de radar van de politie dan eerder werd aangenomen, zegt het statistiekbureau. Bij een eerdere raming over het jaar 2015 gingen de rekenmeesters er nog van uit dat 40 procent van de wiet­telers tegen de lamp loopt.

Maar nieuwe informatie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) wijst uit dat het realistischer is om uit te gaan van een pakkans van 20 procent. Verder is uit nader onderzoek gebleken dat de jaarlijkse wietproductie toch groter is dan men toen dacht.

Dat betekent dat er naar schatting fors meer geld in deze branche omging. De totale bijdrage van illegale activiteiten aan de economie lag in 2015 circa 1,5 miljard euro hoger dan eerder in de cijfers was verwerkt, aldus het CBS. De omvang van die illegale economie is opgekrikt tot 4,8 miljard euro.

Het CBS heeft in de revisie een hele voorraad economische gegevens uit 2015 opnieuw onder de loep genomen. Door gebruik te maken van data van De Nederlandsche Bank (DNB) zijn bijvoorbeeld ook getallen over de geldstromen met het buitenland behoorlijk aangepast.

bijleggen

Mogelijk krijgt Nederland door dit alles nog een fikse naheffing van Brussel. Die becijfert het bedrag dat landen jaarlijks moeten neertellen voor hun EU-lidmaatschap op basis van dit soort economische cijfers. De vorige grote revisie, een paar jaar terug, leidde ertoe dat Nederland achteraf nog 643 miljoen euro moest bijleggen.

Het in dit verband leidende cijfer, het bruto nationaal inkomen, is dit keer opwaarts bijgesteld met 1,6 procent. De Nederlandse economie als geheel was circa 1 procent groter dan eerder gemeld. Wat dit precies voor de afdrachten betekent, wordt waarschijnlijk pas later dit jaar duidelijk. Eind juni komt het CBS nog met herziene cijfers over een reeks andere jaren. Voor het verdelen van de afdrachten kijkt Brussel ook nog naar soortgelijke revisies in andere landen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.