Luister naar

Australië valt over ‘racistische’ woorden senator

Nieuws
Het hele Australische parlement keert zich tegen hem. Toch neemt senator Fraser Anning zijn opmerkingen over een ‘eindoplossing voor het migratieprobleem’ en een terugkeer naar het ‘witte Australië’ niet terug.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
donderdag 16 augustus 2018 om 03:00
De Australische senator Fraser Anning.
De Australische senator Fraser Anning. ap / Mick Tsikas

Canberra

Met Annings maiden speech, zijn debuutrede in het Australische parlement, heeft de 68-jarige senator dinsdag geen goede indruk gemaakt.

Anning, voorheen lid van de extreemrechtse One Nation Party en nu van de Katter’s Australia Party, sprak in zijn speech de wens uit voor een migratieverbod voor moslims. ‘Hoewel niet alle moslims terroristen zijn, zijn tegenwoordig wel alle terroristen moslims. Dus waarom zou iemand er hier meer van hen willen?’

De senator pleitte voor een terugkeer naar de periode vóór de jaren zeventig, waarin Australië de immigratie vanuit niet-Europese landen aan banden legde – een omstreden periode die in de volksmond bekendstaat als het ‘witte Australiëbeleid’.

Een volksstemming over dit onderwerp zou volgens Anning ‘de eindoplossing voor het migratieprobleem’ betekenen. Daarmee leek hij een parallel te trekken met nazi-Duitsland, waar de genocide op de Joden gezien werd als de ‘eindoplossing voor het Joodse vraagstuk’.

Na afloop van zijn debuutrede werd de senator, geheel volgens de tradities, door de aanwezigen gefeliciteerd. Maar vrij snel barstte onder de politici een storm van kritiek op de inhoud van de speech los.

Josh Frydenberg, de minister van Energie en Milieu, noemde de toespraak in het Australische televisieprogramma Today Show ‘pijnlijk en onacceptabel’. Hij eiste dat de senator niet alleen zijn opmerkingen zou terugnemen, maar ook een Holocaustmuseum zou bezoeken om de pijnlijke ervaringen te horen van mensen die het naziregime hebben overleefd.

Ook de Australische premier Malcolm Turnbull distantieerde zich van de uitspraken van de senator. ‘Australië is de meest succesvolle multiculturele samenleving ter wereld, gebouwd op basis van wederzijds respect’, twitterde hij. ‘Wij verwerpen racisme in welke vorm dan ook.’

Goebbels’ handboek

Zelfs Pauline Hanson, leider van de One Nation Party, zei in een parlementsvergadering ‘geschokt’ te zijn door Annings woorden. Hanson staat bekend om haar anti-immigratiestandpunten. In een poging om een boerkaverbod ingevoerd te krijgen, trok ze vorig jaar augustus zelf een boerka aan naar het parlement – een actie die haar op veel kritiek kwam te staan. Annings speech – volgens Hanson ‘rechtstreeks uit het handboek van Goebbels’ geplukt – ging echter ook haar te ver.

Schamper merkte Bill Shorten van de Arbeiderspartij op dat iemand zich wel heel buitensporig moet gedragen, wil hij door het hele parlement uitgespuugd worden. ‘Maar senator Anning is daarin geslaagd.’

Ondanks de forse kritiek van andere politieke partijen, is Anning niet van plan om zijn woorden terug te nemen. ‘Ik heb nergens spijt van’, zei hij woensdag in de Today Show. Wel krabbelde de senator terug als het gaat om zijn opmerking over een ‘eindoplossing’ – de vergelijking met de Holocaust is volgens hem onbedoeld. De senator ziet zichzelf juist als iemand die opkomst voor de rechten van Joden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een Kanak-vlag wappert naast een brandend voertuig bij een onafhankelijke wegversperring in La Tampa.

Nieuw-Caledonië hoopt op gebaar Macron

Na ruim een week van rellen en geweld is president Macron onderweg naar Nieuw-Caledonië, in een poging de orde te herstellen op de Franse eilandengroep in de Stille Oceaan. Wat is er aan de hand?

Tamara en haar pasgeboren zoontje Roman.

Donkere wolken boven de baby's in de Donbas. 'Als we worden geraakt, heeft een schuilkelder geen zin'

Na de verovering van de stad Avdiivka verliest Oekraïne in rap tempo grondgebied in het oosten. De laatste kraamkliniek van de provincie Donetsk zet zich schrap voor wat gaat komen.

Rishi Sunak kondigt nieuwe verkiezingen aan voor de deur van zijn ambtswoning op 10 Downing Street

Britse premier Sunak kondigt nieuwe verkiezingen aan

De Britten mogen op 4 juli naar de stembus. Dat heeft de huidige premier Rishi Sunak woensdagavond in Downing Street bekendgemaakt.

De Spaanse premier Pedro Sánchez (links) krijgt applaus nadat hij in het congres heeft aangekondigd dat Spanje op 28 mei de Palestijnse staat zal erkennen.

Spanje gaat de Palestijnse staat erkennen. Waarom zet het land zich daar zo gepassioneerd voor in?

Als reactie op de oorlog in Gaza kondigde de Spaanse premier Pedro Sánchez woensdag aan dat zijn regering, samen met die van Ierland en Noorwegen, op 28 mei officieel Palestina als staat gaat erkennen.

Volodymyr Zelensky tijdens een interview met persbureau AFP

Oorlog houdt president Zelensky in het zadel - en daar spint vooral het Kremlin garen bij

Vijf jaar na zijn verkiezing zit de ambtstermijn van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky er officieel op. Toch blijft hij aan: vanwege de staat van beleg zijn geen verkiezingen mogelijk. Kan dat eigenlijk wel?

Premier Simon Harris (links) en buitenlandminister Michel Martin tijdens de aankondiging dat Palestina door Ierland, Noorwegen en Spanje zal worden erkend als onafhankelijke staat.

Drie Europese landen erkennen in ongekende stap Palestijnse staat, Israël reageert woedend

Noorwegen, Spanje en Ierland hebben woensdag in een ongekende stap aangekondigd dat ze Palestina gaan erkennen als onafhankelijk staat. De Palestijnse president Mahmoud Abbas verwelkomde het besluit.